Prăjitura Violeta, gustoasa si aromata

3378

 (Ingredientele folosite sunt pentru circa 15 bucăti )

Ingrediente pentru blat : 7 albuşuri, 190 gr făină, 200 gr zahăr, o fiolămica esenţă de vanilie, o fiolă mica esenţă de migdale, un praf de sare, 3 lingurite de cacao 

Ingrediente pentru crema de afine : 3 albuşuri, 200 gr  unt cu 80% grasime , 150 gr  zahăr,  250 gr  dulceaţă de afine, 100 gr dulceata de visine

Ingrediente pentru sirop : 250 ml  apă, 150 gr  zahăr, o fiolă mica esenţă de rom

Ingrediente pentru glazură : 400 gr  ciocolată albă, 100ml  lapte, 3 lingurite sirop de visine, 1 lingurita de cacao, 10 visine confiate pentru decor (sau decongelate) 

Mod de preparare. Prepararea blatului. Albuşurile se mixează un praf de sare  până se spumeaza si devin o spumă albă. Se măreşte viteza mixării şi se adaugă treptat zahărul pana se obtine obţine o bezea tare si fermă, peste care adăugăm cele două esenţe şi se  omogenizează bine . Făina amestecata cu cacaoa se adaugă treptat in compozitie si amestecăm  uşor cu o spatulă . Compoziţia obtinută se toarnă într-o tavă cu dimensiune 20x30cm, tapetată cu hârtie de copt , si se coace circa 30 minute in cuptorul incins la 175 C. Când este copt blatul , se scoate din tavă, se aşează  pe un grătar si se lasa să se răcească. Blatul obtinut se portionează în doua foi orizontale egale.

Prepararea cremei. Intr-un bol metalic se pun albuşurile  împreună cu zahărul, si se pun bolul fiert la bain marie, amestecandu-se încontinuu cu un tel până se topeşte de tot zahărul . Se ia bolul de pe baia de aburi si  se mixează până  devine o bezea tare si ferma. In compozitie se încorporează treptat untul tinut la temperatura camerei,si se mixeaza pana obtinem o crema fina.  Se adaugă dulceaţa de afine, dulceata de visine si se amestecă ingredientele foarte bine. La dulceata puteti pune si fructele sau doar siropul lasat de dulceata. Daca puneti si fructele puteti mixa la viteza mare circa 1-2 minute sa nu ramana intregi.
Prepararea siropului. Intr-o oală se pune la fiert apa şi zahărul, si se fierb până se topeste zahărul si se leagă un sirop. Se ia de pe foc, se adaugă esenta de rom, apoi  se lasă să se răcească complet.

Prepararea glazurii. Cicolata se rupe in bucăti si se pune la fiert cu laptele la bain marie. Se  amestecă  bine până se topeşte ciocolata,  apoi se adaugă siropul de visine,cacaoa  şi se omogenizează cu o spatulă toate ingredientele pana obtinem o glazura perfect omogena .

Asamblarea prăjiturii.  Tava folosită la  coptul blatului, sau un platou mare, se tapetează  cu o folie alimentară. Se aşează prima felie de blat , se însiropează, se pune un strat de cremă si se nivelează bine. Se acoperă cu  al doilea blat, se însiropează , apoi se pune alt un strat de cremă. Ultima crema se acoperă cu  un strat subţire de glazura. Se decoreaza cu visinele confiate si se dă prăjitura la rece  pentru circa 2-3 ore . Se scoate prăjitura de la frigider, se taie în pătrăţele cuun cutit bine ascutie pe care il stergem dupa fiecare taiere pentru a nu imprastia crema.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!