Tort aniversar cu patru blaturi si trei tipuri de creme

2122

(Ingredientele prezentate sunt pentru cantitatea de 7-8 kg) 

Ingrediente pentru primul blat : 6 ouă, 150 gr zahăr, un plic zahăr vanilat, 30 ml apă, 30 ml ulei, 3 linguri cu cacao, 150 gr faină, o liguriţă praf de copt, un praf de sare

Ingrediente pentru al doi-lea blat de tort cu sirop de zahăr ars: 7 linguri zahar, 50 ml apa, 5 oua, 3 linguri ulei, un praf de sare, 250 g faina, jumatate de plic de praf de copt (5 g)

Ingrediente pentru al trei-lea blat  :280 gr făină, 4 ouă, 125 ml  ulei, 200 gr  zahăr, 30 gr cacao, 100 gr  finetti ( nutella ), 250 ml  lapte, 1 linguriţă bicarbonat de sodium, 1 linguriţă praf de copt, 1 esenţă de vanilie, 1 praf sare

Ingrediente pentru al patru-lea blat cel rotund : 5 ouă, 150 gr zahăr, un plic zahăr vanilat, 30 ml apă, 30 ml ulei, 3 linguri cu cacao, 150 gr faină, o liguriţă praf de copt, un praf de sare

Ingrediente pentru sirop : 450 gr zahăr, 150 gr miere, un litru de apă, două linguri esenţă de rom

Ingrediente pentru prima cremă: un litru lapte, 6 ouă, 130 gr făină, 200 gr  zahăr, esenţă de vanilie, 150 gr ciocolată albă

Ingrediente pentru a doua cremă : 3 albuşuri , 150 gr  zahăr, 100 gr  unt, 100 gr gem de afine

Ingrediente pentru a treia cremă : 4 gălbenuşuri, 200 gr zahăr pudră, 3 linguri cacao, 300 gr unt moale, două linguriţe esenţă de rom

Ingrediente pentru glazură albă : 300 ciocolată albă, 5 linguri de lapte

Ingrediente pentru glazura neagră : 400 ciocolată neagră, 100 ml  lapte

Ingrediente pentru decor : 600 frişcă lichidă, un întăritor de frişcă

Mod de preparare :Prepararea primului blat. Se mixeaza Aalbuşurile cu un praf de sare şi  cu zahărul adaugat treptat, panv se spumează, apoi se toarrna în fir subţire apa. Galbenuşurile se freacă cu uleiul până devin usor  cremoase, apoi se pun  peste bezeaua de albuşuri. Se  amesteca uşor, cu o linguraă , cu misăvri de sus în jos. In compozitie se adaugă treptat făina cu praful de copt, cacaoa şi se amestecă bine ingredientele. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă cu diametrul de  de 30×30 cm, apoi se toarnă compozitia.  Se coace blatul circa 30 de minute in cuptorul incins  la 180˚.  După ce este copt se lasă la răcit pe un grătar.

Prepararea celui de-al doi-lea blat. Într-o oală, se pun la caramelizat  5 linguri de zahar , se adaugă apă şi se lasă compozitia să fiarbă până când se topeşte bine tot caramelul . Se ia oala deoparte si se lasă la  răcorit timp de 5-10 minute. Se separă ouăle, albuşurile de galbenuşuri. Galbenuşurile se freacă cu uleiul şi cu siropul de caramel . Separat se mixează albuşurile cu un praf de sare si două linguri de zahăr, pană devin o bezea fermă . Se adaugă galbenuşurile peste albusuri  şi se mixează 2-3 minute. Făina se amestecă cu praful de copt , si se adauga peste compozitia de ouă, si compozitia caramelizată, apoi se amestecă cu miscări de jos în sus . Se tapetează cu hârtie de copt o tavă cu diametrul de  de 30×30 cm, apoi se toarnă compozitia.  Se coace blatul circa 30 de minute in cuptorul incins  la 180˚.  După ce este copt se lasă la răcit pe un grătar.

 Prepararea celui de-al trei-lea blat. Intr-un bol se cerne făina împreună cu cacaua , praful de copt şi bicarbonatul de sodiu . Se adaugă zahărul , sarea , esenţa de vanilie , ouăle bătute , finetti , laptele şi uleiul . Se mixează bine până când  se obţinem o compoziţie omogenă , fără cocoloaşe. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă cu diametrul de  de 30×30 cm, apoi se toarnă compozitia.  Se coace blatul circa 30 de minute in cuptorul incins  la 180˚.  După ce este copt se lasă la răcit pe un grătar.

Prepararea blatului rotund.  Se mixează albuşurile cu un praf de sare, se adaugă zahărul  treptat, si se mixează pană se obtine o bezea tare, apoi se toarnă în fir subţire apa. Galbenuşurile se feacă cu uleiul până devin cremoase apoi se toarnă peste albuşuri. Se amestecă cu o lingură , cu miscări  de sus în jos. Intr-un bol se pune făina se amestecată cu praful de copt, cacao şi se incorporează treptat în compoziţia de ouă. Se omogenizează bine toate ingredientele. Se tapetează cu hârtie de copt o tavă rotundă cu diametrul de  de 28 cm, apoi se toarnă compozitia.  Se coace blatul circa 30 de minute in cuptorul incins  la 180˚.  După ce este copt se lasă la răcit pe un grătar.

Prepararea siropului. Intr-o cratiţă se pun l afiert  patru  linguri de apă , zahărul şi se lasă sa fiarbă la foc mic până se topeşte tot zahărul. Se opreste apa sic and s-a mai răcorit adăugă mierea, esenţa de rom ,si se  amestecă bine apoi se lasă să se răcească . 

Prepararea primei creme. Intr-un bol se mixează ouăle cu zahărul pană se spumează, se adaugă in ploaie  făina si se amestecă bine.  Laptele se pune la fiert cu vanilia pană dăin clocot. Dupăprimul clocot se ia de pe foc si se adaugă compozitia de ouă, amestecând în continuu cu telu pentru a nu se face cocoloaşe. Se pune compozitia la fiert si se amestecă până se îngroaşă crema şi începe să se desprindă după oală . Se ia oala de pe foc,  se adăugă ciocolata ruptă bucăţele si se amestecă pană se topeste, apoi se lasă să se răcească.

Prepararea celei de-a doua creme. Albuşurile se mixează împreună cu zahărul, se pun la bain marie şi se amestecă în continuu cu un tel, cu miscări  de jos în sus , până se dizolvă zahărul. Se ia vasul deoparte şi se mixează compoziţia până se răceşte , si albuşurile se transformă în bezea . Se încorporează puţin câte puţin untul , si se amestecă bine. Se adaugă gemul de affine,  se mixează si se dă compozitia la rece.

Prepararea celei de-a treia creme. Gălbenuşurile cu jumătate din zaharul pudră, se mixează, apoi se pun  la bain-marie si se amestecă continuu cu mixerul până crema se îngroaşă şi îşi dublează volumul. Se ia oala de pe foc, se adaugă praful de cacao şi esenţa de rom. Untul la temperature camerei se  mixează cu restul de zahăr pudră până devine pufos. Se toarnă peste unt crema de gălbenuşuri şi se mixează până se omogenizează bine.

Asamblarea tortului. Toate cele trei blaturi se taie în două foi egale . Cel de- al patru-lea blat rotund se taie în trei foi egale . Pe un platou drept se aseaza pe rand foile blatului patrat. Se însiropează toate feliile de blat si se imparte crema intre foi după cum doriti.

 In mijlocul blatului pătrat se fixează blatul rotund, care va fi  insiropat si umplut cu cremă. Blatul pătrat se glazurează cu ciocolata neagră topită la bain marie cu două linguri de ulei, blatul rotund se glazurează cu ciocolata albă topită la bain marie cu două linguri de ulei. Fructe se asează pe tort după imaginatia fiecăruia si se stropesc cu un plic de tort gelee transparent.  Se tine tortul la rece circa două ore, apoi poate fi portionat.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!