Zacuscă de vinete cu ciuperci fiartă in tuci

1881

Ingrediente pentru 7 borcane de 400gr :  două kilograme de vinete, un kilogram de cepă (albă sau rosie, sau combinată), un kilogram de ardei capia rosu, un kilogram de ciuperci  champignon, un litru de ulei, o sticlă pastă de rosii sau un kilogram de rosii intregi, o lingură de piper mă cinat, sare după gust, 3-4 foi de dafin.

Mod de preparare : Vinetele si ardeii capia se coc pe o tablă incinsă sau direct pe ochiul aragazului, apoi se curată de coajă si se lasă să se scurgă intr-o sită mare. Se pune intr-un tuci mare uleiul. Ceapa se curată de foi si se taie mărunt sau se dă prin robotul de bucătărie, apoi se pune in tuciul cu  uleiul incins, si se amestecă in ea cu o lingură de lemn, pană se aureste si se inmoaie putin. Intre timp se toacă vinetele, ardeii se taie cubulete mici, ciupercile se decojesc si se taie feliute subtiri. Se pun toate in tuci peste ceapa călită si se amestecă pană se omogenizează bine. Peste ele se adaugă pasta de rosii, sarea, piperul, si foile de dafin după gust. Zacusca se lasă să fiarbă la foc mic circa 2 ore si se  amestecă din cand in cand să nu se lipească de peretii tuciului.

Borcanele se spală si se sterilizează. Zacusca este fiartă atunci cand devine deschisă la culoare si bulele de ulei se ridică la suprafată. Cand este gata zacusca, se pune fierbinte in borcane, se capsează borcanele, se asează intr-o tavă si se dau la cuptor pentru incă 10-15 minute sau se sterilizează în bain marie timp de 30 minute. Se scot din cuptor, si se lasă borcanele acoperite cu un prosop, pană a doua zi. Vă dorim poftă bună!