Amandină de casă cu glazură de fondant

6132

Ingrediente pentru blat :   6 ouă, 10 linguri zahăr, 3 linguri ulei, 1 plic zahar vanilat, 1 praf de sare, 10 linguri făină albă , 1 plic praf de copt, 3 linguri cacao neagră. 

Ingrediente pentru cremă: 1 ou, 5 linguri zahăr, 100 ml lapte, 2 linguri cacao neagră, o lingurită esentă de vanilie, o lingură esentă de rom, 300 gr unt.

Ingrediente pentru insiropat : 150 ml sirop pentru torturi.

Ingrediente pentru fondant : 500 g zahăr, 200 ml apă, 100g sirop de glucoză ( sau sirop de porumb) , o lingurită de  cacao

Alte obiecte necesare: un bol adanc de inox, un termometru de bucătărie

Modalitate de preparare Prepararea blatului: Se bat spumă albusurile cu zahărul până se obtine o spumă tare. Separat mixăm gălbenusurile cu sarea, vanilia si uleiul. Gălbenusurile mixate se amestecă usor cu albusurile bătute si făina amestecată cu praful de copt si cacao. Se incorporează bine toate ingredientele.
Compozitia obtinută se pune intr-o formă cu diamentrul 30cm×20cm, tapetată cu hârtie de copt si se introduce in cuptorul incălzit la 180 C. Se lasă la copt circa 20 min, se lasă să se răcescă complet apoi se taie in două foi.

Preparare Cremei: Se mixează oul cu zahărul, laptele si cacaoa. Compozitia obtinută se pune pe foc amestecând continu. Când incepe să se ingroase se adaugă untul, esenta de vanilie si de rom, se ametecă bine, se ia de pe foc si se pune la răcit.

Prepararea fondantului. Bolul de inox se pune in congelator să fie cat mai rece. Intr-o oală punem la fiert zahărul, glucoza si apa. Se pun la fiert  la foc mic si se lasă să fiarbă, fără să se amestece in oală, pană se ingroasă siropul. Dacă se adună spumă la suprafata siropului,  aceasta se ia cu o spumieră.  Se măsoara temperatura din oală, aceasta  trebuie să aibă cam 112 °C. Compozitia fiartă se transferă in bolul tinut la congelator , se asteaptă să ajungă la temperatura de 70˚C si se mixează pană  compozitia se albeste si devine consistentă. Dacă doriti să o colorati, inainte de mixare se adaugă cacaoa ,se mixează si se toarnă imediat peste amandină fiindcă se intăreste repede. 

Asamblarea prăjiturii Intr-o tavă se asează prima foaie de blat si se insiropează. Se adaugă crema si se intinde in strat uniform. Se asează a doua foaie de blat , se insiropează si se presează usor.
Se indepărtează marginile prăjiturii apoi se adaugă un strat fin de cremă. Ciocolata se pune la topit intr-un vas pe baie de abur si se amestecă bine cu ulei. Fiecare prăjitură se glazurează cu fondant , se pune pe hârtii speciale si se decorează cu o avelină din cremă. Prăjitura se tine la rece pentru 1 oră.
Vă dorim poftă bună si spor la gătit!