Savarină de casă, reteta de cofetărie dragă nouă tuturor

2909

Ingrediente pentru aluat:   250 g făină, sare, coaja rasă de la o lămâie, 30 g de unt, un ou, 20 g de zahăr, 200 ml de lapte si 15 g de drojdie 

Ingrediente pentru sirop280 g zahar, 540 ml apă, 2 linguri rom

Ingrediente pentru decorat: 250 g friscă, fructe din dulceată 

Mod de preparare  Se pune făină intr-un bol , se adaugă drojdia, jumătate din laptele căldut, zahărul si un praf de sare. Se amestecă ingedientele până când drojdia si zahărul s-au dizolvat. Se presară deasupra un strat subtire de făină din bol si se lasă  timp de 10 minute. După 10 minute se adaugă, oul intreg, coaja de lămâie si restul de lapte. Se framântă coca până când aluatul se desprinde de pe mâini. Se adaugă treptat si untul topit până când este perfect incorporat in aluat. Se acoperă cu un prosop si se lasă aluatul la dospit circa 30 de minute.
Se ung cu unt 10 forme de savarine. Se portionează aluatul si se asează astfel incât să fie umplută 3/4 din formă. Se coc savarinele in cuptorul incins la 180-200C timp de 25-30 minute. Când sunt gata, se lasă la răcit in forme.

Prepararea siropuluiSe pune la fiert apa cu zahărul. După ce zahărul se dizolvă si dă in clocot se lasă la răcit si se adaugă romul. Savarinele se inmoaie in siropul pregătit si se lasă la scurs pe un grătar cu partea mai mare in jos. Se taie un capac la fiecara savarină si se decorează cu friscă si  dulceată. Va dorim poftă bună si spor la gătit!