Dulceată de nuci verzi, gustul de pe vremuri, fără conservanti

2574

Ingrediente:   200 nuci verzi , 1,5 kg de zahăr, o lămaie, 1,2l apă plată,
2 lingurite de zahăr vanilat. 

Mod de preparare :Se curătă nucile de toată coaja verde(este indicat să purtati mănusi să nu vă inegriti ) si pe măsura ce se decojesc, se pun intr-un castron cu apă rece. Se lasă nucile curătate in apa rece, 24 de ore, timp in care apa se schimbă de mai multe ori. Se pune apa la fiert intr-o oală si cand dă in clocot se adaugă nucile si se opăresc. Trebuiesc lăsate să dea in clocot după care se ia oala de pe foc si se lasă nucile să stea in apa fiartă cam 10 minute. Se scot nucile, se aruncă apa in care au stat, se pune alta curată , si se pune din nou la fiert  repetandu-se opăritul si stationatul de două ori.


Se spală nucile sub jet de apă rece si se lasă in castron in apă rece, apă in care se pune două felii de lămaie pentru ca nucile să-si păstreze culoarea.
Apa plată si zahărul se pun la fiert si se lasă pană se leagă siropul, aproximativ 1 oră.


Se scot nucile pe un prosop de hartie, se lasă circa 5 minute la scurs după care se pun in sirop si se fierb in continuare pană dulceata se leagă bine, cam 30 de minute. La final se adaugă zeama de lămaie si zahărul vanilat, se lasă să dea in două trei clocote, după care dulceata este gata. Din cantitatea descrisa ies cam 7 borcanele de 200ml .
Vă dorim poftă bună si spor la gătit.

Va invitam sa descoperiti si reteta de dulceata de nuci verzi cu miere.