Dulceața de rubarbă – Rețeta gustului copilăriei

1374
dulceata de rubarba reteta
dulceata de rubarba reteta

Bună dragilor, sunt încântat să vă împărtășesc astăzi o rețetă care îmi aduce aminte de copilărie și de zilele de vară petrecute la bunici.

reteta dulceata de rubarba
reteta dulceata de rubarba

Rubarba, cu gustul ei unic, acrisor, a fost mereu o prezență în grădina bunicii și nu puteam să aștept momentul când se coace pentru a face dulceață. Deși nu sunt un chef profesionist, am învățat de la cei mai buni – mama și bunica – și astăzi vreau să vă arăt cum să faceți cea mai delicioasă dulceață de rubarbă. Să ne apucăm de treabă!

Ingrediente Dulceata de Rubarbă

CantitateIngredient
1.5 kgRubarbă
1.5 kgZahăr
500 grCăpșuni (opțional)
1Lămâie
1Pastăie de vanilie sau esență de vanilie

Mod de preparare:

  1. Curăță rubarba și taie-o în bucăți de aproximativ 2 cm. Dacă alegi să adaugi căpșuni, curăță-le și taie-le în bucăți mici.
  2. Pune rubarba și căpșunile (dacă folosești) într-o oală, adaugă zahărul, zeama de la o lămâie și miezul pastaii de vanilie sau esența de vanilie.
  3. Amestecă ingredientele și lasă-le să se macereze timp de 1-2 ore.
  4. Pune oala la foc mediu și las-o să fiarbă. Îndepărtează spuma care se formează la suprafață.
  5. Lasă dulceața să fiarbă timp de 15 minute după ce a dat în clocot, apoi reduce focul și las-o să se gătească încă 30 de minute.
  6. Testează dacă dulceața este gata turnând o linguriță de dulceață într-un pahar cu apă rece. Dacă dulceața se leagă, este gata.
  7. Pune dulceața fierbinte în borcane sterilizate, închide-le ermetic și lasă-le să se răcească până a doua zi.
  8. Depozitează borcanele într-un loc răcoros.
cum se prepara dulceata de rubarba
cum se prepara dulceata de rubarba

Curiozități:

  • Pentru a intensifica culoarea roșie a dulceții, poți adăuga câteva căpșuni în rețetă.
  • Rubarba este bogată în vitamina C, potasiu, magneziu, fier, zinc sau fosfor.

Rubarba este ca un prieten vechi care ne vizitează o dată pe an, aducând cu ea amintiri de zile lungi de vară și dulceață făcută în casă.

Rubarba este o plantă perenă, ceea ce înseamnă că odată plantată, ea va continua să crească an de an. Și ce crește! Rubarba poate atinge înălțimi de până la 2 metri, devenind un adevărat gigant în grădină. Dar nu vă lăsați intimidați de dimensiunea ei, pentru că rubarba este o plantă foarte prietenoasă. Ea nu are nevoie de multă îngrijire și este rezistentă la majoritatea bolilor și dăunătorilor.

Dar cea mai mare bucurie pe care ne-o aduce rubarba este, desigur, gustul ei. Acrisora, cu o notă dulceagă, rubarba este perfectă pentru dulcețuri, prăjituri și chiar băuturi răcoritoare. Și nu numai că este delicioasă, dar este și foarte sănătoasă. Rubarba este bogată în vitamina C, potasiu, magneziu, fier, zinc sau fosfor.

Așa că data viitoare când vedeți rubarbă, fie în grădină, fie la piață, nu ezitați să o încercați. Poate că veți descoperi un nou prieten și, cine știe, poate chiar o nouă pasiune pentru gătit!

Concluzie:

Dulceața de rubarbă este un desert acrisor care aduce un strop de prospețime în dieta dvs. Fie că o servești la micul dejun pe o felie de pâine prăjită, fie că o folosești în diverse deserturi, dulceața de rubarbă va adăuga o notă de originalitate și savoare.

Experimentează și tu această rețetă și bucură-te de gustul unic al rubarbei!