Prăjitură in Trei Culori

170

Ingrediente pentru crema d evanilie :400 ml lapte,  4 gălbenusuri,  4 linguri făină, 150g  zahăr, două fiole esentă de vanilie,  un plic zahăr vanilat, un pachet de unt.

Ingrediente pentru pandispan  :6 ouă, 12 linguri zahăr, 12 linguri ulei, 14 linguri făină, coaja rasă de la o lămaie, 2 fiole esentă de vanilie, un plic praf de copt, 2 linguri de cacao.

Ingrediente pentru crema de cacao  :4 ouă, 250 g de zahăr, un plic de zahăr vanilat, 50 ml de lapte, 250 g de unt cu 85% grăsime, tinut la temperatura camerei, 50 gr de cacao .

Pentru ornat : 250 ml frişcă lichidă

Mod de preparare .Prepararea pandispanului. Se bat albusurile spumă tare impreună cu zahărul, se adaugă gălbenusurile pe rand, uleiul treptat, apoi coaja de lămaie, esenta de vanilie si praful de copt stins cu zeamă de lămaie. Se mixează bine toate ingredientele si se adaugă făina in ploaie. Compozitia obtinută trebuie să fie usor fluidă. Se imparte compozitia in două părti egale. O parte va rămane simplă, in cealaltă parte se adaugă cele două linguri de cacao si se mixează. Se unge o tavă cu ulei si se  tapetează cu hartie de copt, se toarnă prima compozitie  si se dă la copt pentru circa 20-25 de minute. Se procedează similar si cu cea de-a doua compozitie.Vet obtine două foi de pandispan relative subtirele. După ce sunt coapte se lasă foile de pandispan să se răcorească.

Prepararea cremei de vanilie. Făina se amestecă cu laptele rece, se omogenizează bine cu un tel si se lasă deoparte. Gălbenusurile se bat spumă impreună cu jumătate din cantitatea de zahăr si zahărul vanilat. Cand si-au dublat volumul se adaugă lapte rece cu făina, si se mixează pană la omogenizare. Se pune crema de vanilie pe foc mic, se adaugă esenta de vanilie si se amestecă pană se ingroasă.  Cand este gata se ia de pe foc si se lasă la răcit. Untul se mixează cu restul de zahăr pană se spumează si se adaugă peste crema fierbinte, apoi se mai mixează circa 4-5 minute pană se obtine o cremă fină. Se lasă crema să se răcorească.

Prepararea cremei de cacao. Intr-un bol metalic se bat  ouăle intregi amestecate cu zahărul, sarea si zahărul vanilat. După circa 5 minute de bătut cu telul, deasupra compozitiei se cerne cacaoa si se omogenizează bine. Nu vă ingrijorati dacă apar cocoloase de la cacao, acestea se vor desface cand crema incepe să se ingroasă. Dacă totusi răman cocoloase, se recomandă strecurarea cremei inainte de răcire, inainte să fie amestecată cu untul. Compozitia se toarnă intr-o oală si se pune la fiert la baine marie, timp in care se continuă să se amestece cu telul sau cu o spatulă dn silicon. La inceput cand crema se incălzeste,  devine mai lichidă, insă după 5-6 minute va incepe să se ingroase usor. Crema de cacao se ingroasă bine prin răcire. Separat se pune untul intr-un bol si se mixează pană devine spumos. Peste untul spumat se toarnă crema de cacao si se mixează circa 5 minute. Veti obtine o cremă netedă, lucioasă, si cremoasă. Se lasă crema să se răcească complet.

Asamblarea prăjiturii. Pe un platou se asează blatul de cacao. Peste blat se intinde uniform cu o spatulă crema de vanilie. Se acoperă cu blatul simplu, se apasă usor cu varful degetelor si se intinde peste crema de cacao.  Peste crema de cacao se nivelează in strat gros frisca bătuta tare. Peste friscă se pot trasa linii decorative cu ajutorul cremei de cacao, după imaginatia fiecăruia. Prăjitura se tine la rece circa 2-3 ore inainte de a fi consumată.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!

Comenteaza prin Facebook