Prajitură Napoleon sau Mille-feuille

2499

Ingrediente : 

550 g aluat de  foietaj proaspat( 2 pachete a cate 275 g pachetul)

Ingrediente pentru crema: 

320 g Creme Ole de vanilie(4 plicuri de 80 g plicul),1,6 litrii lapte dulce (400 ml la un plic de 80g )

Ingrediente pentru glazura :

250 g fondant alb sau 250 g serbet de vanilie, 150 g ciocolata neagra

Mod de preparare

Coacerea foilor: Aluatul foietaj  folosit trebuie sa fie unul proaspat,care se pastreaza la frigider pana il folosim,  il vom scoate de la rece in momentul intrebuintarii. Aluatul se intinde pe fartie de copt si se portioneaza in 3 sau 4 foi egale, in functie de cat de inalta doriti sa fie prajitura. Fiecare foaie de aluat se coace circa 15 minute in cuptorul preancalzit la 200 de grade sau pe treapta maxima a cuptorului cu gaz. Foile le puteti coace in orice tip de tava aveti,important este ca toate  cele 3 sau 4 foi sa aiba aceasi dimensiune. Foietajul trebuie sa fie foarte bine copt, usor inchis la culoare si totodata crocant. Daca vi se pare prea copt nu va speriati fiindca se va inmuia de la crema de vanilie. Dupa ce coacem cele 3 sau 4 foi, acestea se lasa sa se raceasca bine de tot.

Prepararea cremei. Se prepară plicurile cu crem ole conform instructiunilor de pe ambalaj, si se pastreaza crema la rece pana preparam glazura.

Prepararea glazurii: Ciocolata se topeste la bain marie si se lasa la racorit. Atat fondantul cat si serbetul alb, in functie de ce folositi se pun intr-un castron metalic si se stropesc cu putina apa. Se pune castronul pe baie de auri ,se incalzeste si se amesteca constant pana incepe sa se subtieze se subtieze. Sa nu puneti foarte multa apa la inceput fiindca  riscati sa-i stricati structura si sa devina transparent. Compozitia se lasa sa se racoreasca putin,aceastatrebuie sa fie calduta nu fierbinte cand o intindem.

 

Asamblarea prajiturii: Pe un platou se pune prima foaie de foietaj,intindem peste ea un strat de crema,acoperim cu cea de-a doua foaie,presam usor cu buricele degetelor,intindem restul cremei si pune si ultima foaie de foaietaj.Daca folositi 4 foi,impartiti crema in 3, daca nu s eimparte uniform in 2 parti egale.Cu crema ramasa imbracati lateralele prajiturii in crema.Glazura se intinde rapid cu o spatula si se niveleaza rapid pana sa se intareasca.Peste glazură se intinde cu ajutorul posului, dungi orizontale de ciocolata topita. Cu ajutorul varfului unei scobitori se trece prin glazura si perpendicular pe dungile de ciocolata, o dată in jos apoi va intoarceti in sus si tot asa pana la capăt pana se formeaza acea panza de paianjen.Prajitura se las ape masa circa 10-15 minute apoi se da la rece peste noapte.Prajitura Millefeuille se taie doar cu ajutorul unui cutit zimtat (dinacela folosit pentru taiat paine), si dupa fiecare taietura se sterge lama cutitului,sa obtinem o taietura frumoasa  prajiturii.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!