Prăjitură Mozaic, o prăjitură specială si delicioasă

2454
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingrediente pentru blat :350 g făină, 4 ouă, 150 g zahăr, 250ml lapte, 100ml ulei de floarea soarelui, un pliculet de praf de copt, un praf de sare, o fiolă esentă de vanilie, două lingurite de cacao, 3 lingurite sirop de pepene  galben, 2-3 lingurite seminte de mac, 3 lingurite sirop de visine

Ingrediente pentru gnache-ul din ciocolată: 200 gr ciocolată albă, 150 gr smantana dulce pentru friscă, 8 g gelatină, 50 g visine, 150 g jeleuri colorate (sau rahat colorat)

Mod de preparare. Prepararea blatului.  Se separă albusurile de gălbenusuri. Intr-un bol metalic se mixează  albusurile  cu sarea pană devin spumoase si albe, apoi se adaugă  treptat zahărul si esenta de vanilie, apoi se continuă mixarea pană se topeste zahărul si se obtine o bezea tare. Separat se freacă gălbenusurile cu o parte din ulei (ca la maioneză) pană devin cremoase si se adaugă peste compozitia de albusuri. Se amestecă usor cu miscări de sus in jos pană se omogenizează bine. Peste compozitie se adaugă in fir subtire mixandu-se continuu uleiul, laptele, si făina cernută amestecată cu praful de copt. Se omogenizează bine toate ingredientele si se imparte compozitia in patru boluri egale. Intr-un bol se pune cacaoa si se amestecă bine. In alt bol se pun semintele de mac si se amestecă bine. In al trei-lea bol se adaugă siropul galben, si in al patru-lea bol se adaugă siropul de visine.  

Prepararea cremei. Intr-o oală se pune la fiert 100g smantană si se lasă pană ajunge la punctul de fierbere (fără a o lăsa să fiarbă). După ce ajunge la punctul de fierbere se dă vasul deoparte, se adaugă  ciocolata ruptă in bucătele mici si se amestecă pană cand ciocolata este topită complet si se obtine un sos fin, fără urme de ciocolată. Se dă crema la frigider o oră pană se mai intareste. După o oră se mixează crema pană se obtine o cremă fină si fermă. Visinele se mixează, apoi se trec printr-o sită. In sucul obtinut se dizolvă cele 8 g de gelatină hidratată si incălzită. Se mixează restul de friscă, se incorporează gelatina si frisca in crema topită si se amestecă bine compozitia. Jeleurile se toacă mărunt si se adaugă in compozitie apoi se amestecă bine.

Asamblarea prăjiturii . Pe un platou lat se pune primul blat, se adaugă in strat gros crema si se acoperă cu cel de-al doi-lea blat. Se presează usor cu varful degetelor si se lasă prăjitura la rece circa 2-3 ore apoi se poate portiona. Veti obtine astfel un desert foarte aspecuos si gustos.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!