Prăjitură cu mousse de afine

2442

Ingrediente pentru blat :  3 ouă, 3 linguri zahăr, 2 linguri ulei, 6 linguri făină, două linguri cacao, un praf sare, un pliculet praf de copt

Ingrediente pentru mousse-ul de afine :200gr afine, 2-3 linguri apă, 2 linguri zahăr, o lingură zeamă de lămaie, 2 foi gelatină, 150gr iaurt de vacă cu grăsime, 200ml smantană pentru friscă, o lingură zahăr pudră

Ingrediente pentru crema de ciocolată :250gr ciocolată albă,100ml friscă lichidă

Mod de preparare :Prepararea blatului. Se mixează ouăle, zahărul si un praf de sare. Se mixează pană cand ouăle se albesc la culoare si isi dublează volumul. Separat se amestecă făina cu cacaoa si praful de copt.

Se cerne făina peste compozitia de ouă, se toarnă uleiul in fir subtire si se mixează 4-5 minute. Compozitia obtinută se toarnă intr-o tavă cu dimensiunea 20/30 cm, tapetată cu hartie de copt si se nivelează. Se coace blatul timp de 20-25 de minute in cuptorul preancălzit la 180˚, apoi se scoate pe un grătar si se lasă la răcit.

Prepararea mousse-ului de afine. Afinele se punem la fiert  cu apa, zahărul si sucul de lămaie. După ce incep să fiarbă se lasă circa 10 minute pentru a se inmuia suficient. Amestecul se toarnă intr-un  blender si se mixează pană se obtine un piure. Piureul obtinut se punem iarăsi pe foc si se lasă pană se aduce aproape de punctul de fierbere, apoi se ia de pe foc.

Gelatina se hidratează in 3 linguri de apă rece si după aproximativ 15 minute se  adaugă in piureul de afine si se amestecă bine. Iaurtul se mixează cu două linguri de zahăr, se  adaugă in piureul de afine răcit si se mixează bine. Crema se dă la rece pană capătă consistenta unei smantani cremoase.

Smantana pentru friscă se mixează cu zahărul pudră pană cand devine pufoasă apoi se incoporează in crema de afine si se amestecă cu miscări de jos in sus pană se incorporează  perfect.  

Prepararea cremei de ciocolată. Incălzim 50ml friscă lichidă pană la punctul de fierbere. Se opreste focul si se  adaugă ciocolata ruptă bucătele. După 2 minute, se amestecă bine pană se topeste ciocolata complet. Restul de 50ml friscă se mixează pană se obtine o friscă tare, apoi se adaugă peste crema de ciocolată si se mai mixează 2-3 minute.

Asamblarea prăjiturii. Se taie blatul in două foi egale. Peste prima foaie se intinde uniform mousse-ul de afine, apoi se pune cea de-a doua foaie de blat si se presează usor cu varful degetelor. Peste ultima foaie de blat se intinde crema de ciocolată aflată la temperatura camerei si se decorează cu bobite de afine. Se lasă prăjitura la rece pentru 2-3 ore, pentru a se intări bine cremele. Se poate portiona cu ajutorul unui cutit cu tăisul fierbinte.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!