Prăjitură cu gem de caise, cremă de nuci si friscă

1231

Ingrediente pentru blat :3 gălbenusuri si un ou intreg, 250g unt, 100g zahăr, 500g făină, un plic praf de copt, 5ml esentă de vanilie

Ingrediente pentru umplutura cu gem :200g gem de caise

Ingrediente pentru crema de nucă : 400g nuci măcinate, 3 linguri de lapte, 3 gălbenusuri, 3 albusuri, 300g zahăr pudră, 5g esentă de vanilie, 2 linguri de cacao

Pentru decor :   250 g friscă lichidă

Mod de preparare. Prepararea blatului. Untul tinut la temperatura camerei se amestecă cu  esenta de vanilie, gălbenusurile, oul si zahărul tos, si se mixează circa 3-4 minute la viteza mare, pană se obtine o cremă spumoasă. Se adaugă făina cernută amestecată cu praful de copt si se omogenizează pană se obtine un aluat vartos, omogen, care se desprinde cu usurintă de pe peretii vasului. Luatul se imparte in trei părti. O bucata se intinde intr-o foaie si se asează intr-o tavă de copt cu dimensiunea 25x30cm unsă cu unt si tapetată cu hartie de copt. Se intinde  foaia cu mana pană este uniform intinsă in tavă si se inteapă cu furculita din loc in loc.

Prepararea umpluturii cu nucă. Se amestecă nucile măcinate cu gălbenusurile frecate cu zahăr si cele 4 albusuri bătute spumă cu un praf de sare. Se adaugă cacaoa, laptele si  se amestecă bine toate ingredientele apoi se adaugă esenta de vanilie. Crema trebuie sa fie mai consistentă,  să nu curgă. Dacă vi se pare prea moale, mai adăugati 2 biscuiti măcinati. Crema de nuci se intinde uniform peste foaia de aluat.

Aluatul pus deoparte, se intinde in două foi subtiri. Peste crema de nucă se pune a doua foaie si se inteapă cu furculita din loc in loc. Peste a doua foaie se intinde gemul de caise, si se nivelează folosind o lingură. Se intinde a treia foaie si se dă prăjitura la copt circa 30-35 minute, in cuptorul incins la 180˚C,  pană este frumos rumenită la suprafată. După ce este coaptă se lasă să se răcească complet, apoi se ornează cu friscă bătută si se portionează după preferinte. Se tine prăjitura la rece circa 2 ore inainte de a fi portionată, se taie  cu un cutit bine ascutit si cu lama inmuiată in apă după fiecare tăiere.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!