Prăjitură Crăiasa zăpezii

5587

 (Ingredientele prezentate sunt pentru 2 kg- 15 portii)

Ingrediente pentru blat: 5 albuşuri, 5 linguri de zahăr, 3 linguri de ulei, 4 linguri de făină, jumătate pliculet praf de copt , un vârf de cutit de sare

Ingrediente pentru cremă : 5 gălbenuşuri, 150 gr  zahăr, 3 plicuri zahăr vanilat, 4 linguri de amidon ( sau făină ), 500 ml  lapte, 100 gr ciocolată neagră, 250 gr unt   

Mai avem nevoie de: 200 gr biscuiţi simpli, 200 ml lapte

Ingrediente pentru decor : 400 ml  frişcă, 50 gr  nucă de cocos

Siropul : 4 linguri lapte călduţ

Mod de preparare

Prepararea blatului. Albuşurile se mixeaza cu sarea, pana se spumeaza, apoi se adăugă treptat zahărul si se continuă mixarea până devin o spumă tare ca o bezea . In compozitie se adăugă in fir subtire uleiul, si se cerne  făina amestecată cu praful de copt. Se omogenizeaza bine compozitia apoi se  amestecă totul cu o lingură cu mişcări ample de sus în jos . Compoziţia se  toarnă într-o tavă cu dimensiunea de  25×35 cm tapetată cu hârtie de copt şi se dă la copt in cuptorul preancins la 180˚pentru circa 20-25 de minute . Se lasă blatul la răcit în tavă .


Prepararea cremei. Gălbenuşurile se mixează cu zahărul şi zahărul vanilat .Peste ele se  adaugă treptat amidonul (sau făina ) şi laptele . Compozitia se punem intr-o  cratiţa si se pune la fiert, se amestecă până se îngroaşă crema. Se ia de pe foc si se imparte crema în două părţi egale. O parte din cremă rămâne de vanilie iar în cealaltă  cremă se adaugă ciocolata ruptă, apoi se amestecă până se topeşte bine. Untul se imparte in doua si se adaugă in fiecare cremă, apoi se mixează pană se obtine o cremă fină.

Asamblarea prăjiturii 

Pe o tavă dreaptă se asează blatul însiropat cu 4 linguri de lapte călduţ , peste care se  aşează crema de ciocolată şi se nivelează bine. Se pun peste cremă biscuiţii înmuiaţi în lapte călduţ. 

si peste ei se intinde crema de vanilie si se  nivelează uniform. Peste crema de vanilie se intinde frişca , apoi se presară fulgii de cocos .

Se dă prăjitura la frigider pentru circa 3-4 ore, apoi se poate portiona.  

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!