Pepene verde murat pentru iarna

3811

Ingrediente: 2 pepeni mici cu coaja tare, 1 legatura de marar uscat, 5-6 frunze de telina, 2-3 radacini si frunze de hrean, 1 capatana de usturoi, 250 g sare pentru muraturi( se pun 25 de grame de sare la un litru de apa), 1 plic cu boabe de mustar, 2 borcane de 5 l

Mod de preparare: Pepenii verzi se spala bine si apoi se  feliaza in feliute cat mai mici, sa ii putem aseza in borcane. Se sterilizeaza bine borcanele si capacele, dupa care se aseaza pe fundul acestora radacina de hrean, frunze de telina, boabe de mustar,  cateii de usturoi curatati, apoi se aseaza cat mai inghesuit feliile de pepene. Cand am terminat de asezat totul in borcan se pune deasupra si frunzele verzi de hrean, tije uscate de marar .

 Prepararea saramurii. La un borcan mare de 10 litri intra aproximativ 5 litri de apa. Se adauga sarea in apa calculand astfel: 25 de grame de sare la litrul de apa. Folositi sare pentru muraturi, daca veti folosi sare de masa pepenele nu se va mura.  Se pune apa cu sare pe foc si se  lasa sa clocoteasca 5-6 minute. Doua-trei clocote este suficient.

Se pun borcanele pe o tava de metal pentru a impiedica craparea acestora in momentul in care se toarna saramura clocotita. Se toarna saramura clocotita in borcan, in asa fel incat saramura sa ajunga pana la limita de sus a gurii borcanului si sa acopere tot pepenele.  Se lasa borcanele sa sa raceasca, si apoi se capseaza bine si se  pun la pastrare in loc intunecos si racoros pana la iarna .

Va dorim pofta buna si spor la gatit!