Dulceata de Salcam – Reteta Deliciului din Camara

982
Dulceata Din Flori De Salcam
Dulceata Din Flori De Salcam

Astazi iti vom arata cum sa prepari o dulceata de salcam autentica. Este o reteta simpla dar cu o savoare patrunzatoare, dar si multe beneficii pentru sanatate.

Salcamul are unele dintre cele mai aromate flori comestibile pe care ni le da natura la inceput de vara. Dulceata din flori de salcam este o reteta veche, are o textura foarte interesanta, florile raman gumoase iar siropul dulcetei este foarte aromat.

Hai sa intram in atmosfera de bucatarie! Imi doresc sa te bucuri de fiecare pas, dar si de rezultatul final – o dulceata de salcam delicioasa si irezistibila.

Ingrediente

CantitateIngredient
1 kgflori de salcăm proaspete
1.5 kgzahăr
1 bucatălămâie întreagă
zeama de la 1 bucatălămâie
2 Lapă
Ingrediente pentru dulceata de salcam

Mod de Preparare

  1. Culegerea florilor: Alege flori de salcâm deschise și proaspăt culese. Desprinde fiecare floare de pe ciorchine și îndepărtează frunzele.
  2. Spălarea florilor: Spală florile în două ape pentru a înlătura insectele și praful. Lasă-le la scurs într-o sită.
  3. Prepararea siropului: Pune apa și zahărul la fiert într-o oală. Adaugă lămâia tăiată în felii (îndepărtează sâmburii din ea) și fierbe până când siropul se leagă ușor. Nu il fierbeti prea mult, pentru a nu se carameliza. Adună spuma cu ajutorul unei spumiere.
  4. Adăugarea florilor: Scoate feliile de lămâie din siropul legat, adaugă zeama de lămâie și florile de salcăm. Amestecă ușor cu o spatulă și pune din nou la fiert, lăsând să fiarbă încă 30 de minute, pana cand se leaga din nou.
  5. Verificarea dulceții: Dulceața este gata când are culoarea aurie închisă. Fă testul: picură puțină zeamă într-un pahar cu apă rece. Dacă zeama se întărește ca o perlă și nu se dizolvă în apă, dulceața este gata.
  6. Pregătirea borcanelor: Sterilizează borcanele și capacele. Toarnă dulceața fierbinte în borcane, închide-le și așază-le cu susul în jos, lăsându-le așa aproximativ 10 minute.
  7. Răcirea și depozitarea: După 10 minute, întoarce borcanele invers, acoperă-le cu prosoape de bucătărie și lasă-le la răcit. Când sunt răcite, borcanele cu dulceață de flori de salcăm se depozitează în cămară, ferite de razele soarelui.

❗ Fiind foarte dulce ca o miere se recomanda consumata in cantitati mici si neaprat alaturi de un pahar de apa.

Dulceață de Salcăm Beneficii

În afară de gustul delicios, dulceața de salcăm aduce cu sine și o serie de beneficii pentru sănătate, datorate substanțelor nutritive conținute de florile de salcăm.

Flori Salcam
Flori Salcam

Consumată cu măsură, această dulceață poate aduce un aport de energie și bunăstare, având o notă de dulceață care se potrivește cu multe deserturi.

Poate fi folosita si ca umplutura pentru gogosi umplute cu dulceata sau orice alt desert care are in reteta si dulceata.

Te încurajăm să încerci această rețetă de dulceață de flori de salcăm și să te bucuri de gustul și aroma ei specială.

Îți dorim poftă bună și spor la gătit!

Dulceata din flori de salcam