Iaurt de casă, fără E-uri si aditivi

2016

Ingrediente: 2 litri de lapte natural de vacă cu grăsime , 150gr de iaurt natural bio( il puteti cumpăra din magazinele cu produse bio), 2 lingurite de smantană bio.  

Necesare pentru prepararea iaurtului :  o ulcică de lut sau o oală de inox .

Mod de preparare :Intr-o oală se pun la fiert cei doi litri de lapte, si se amestecă din cand in cand cu o lingură de lemn să nu se lipească. După ce laptele a fiert si a dat in primul clocot (cand incepe să facă spumă), se ia oala de pe foc si se lasă laptele să se răcească. Cand laptele este răcit si la temperature camerei se toarnă intr-o ulcică de lut, fiindcă ţine căldura mai bine, sau dacă nu aveti se poate pune intr-o oală de inox si se adaugă cele 150 de grame de iaurt si smantana.

Se amestecă bine ingredientele cu ajutorul unui tel si se acoperă oala cu un capac. Laptele se depozitează într-o zonă caldă a casei, sau langă o sursă de căldură (dacă il faceti iarna il puteti pune langă un calorifer). Se lasă acoperit peste noapte, iar dimineaţa veti avea un  iaurt cremos si delicios, ideal  pentru micul dejun. Inainte de a fi consumat se amestecă bine cu o lingură de lemn. Se pune iaurtul in borcane si se păstrează in frigider circa 2-3 zile.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!