Castraveti murati, crocanti, deliciosi si făra conservanti

2820
Glass jars of homemade canned cucumbers on the outdoors kitchen

Ingrediente:    1kg de castraveti cornisor, un litru de apă, un pachet  de sare mare, 6 cătei de usturoi, o lingură de mărar, 7-8 frunze de visin si de telină, boabe de piper, 2-3 frunze de dafin, hrean, 4-5 linguri cu boabe de mustar.

Modalitate de preparare :Castravetii se spală, se pun in apă rece putin sărată (10 g sare la litru de apă) si se tin 2 ore. După 2 ore se spală incă o dată si se asează in borcane, unul langă altul.

Apa pentru murături se prepară astfel: se calculează 20 – 25 g de sare mare , neiodată, pentru 1 litru de apă apoi se pune mărar, 2-3 foi de dafin, 7-8 frunze de visin, 2 frunze de telină si 4-5 linguri cu boabe de piper.

Apa, cu mirodenii, se pune la fiert si se lasă să fiarbă in clocote 5 minute. Apoi, se ia de pe foc si se lasă să se răcească circa 10 minute,  apoi se toarnă cu polonicul, peste castravetii pusi in borcane. Zeama se calculează să fie jumătate din gramajul borcanului, pentru un borcan de 800 ml se calculează 400 ml de murătoare.
Borcanele se lasă in bucătarie pentru 48 de ore, apoi intr-o oală, se răstoarnă inapoi muratoarea si se pune la fiert, chiar dacă este usor tulbure. 

Borcanele se tin sub jetul de apă rece astfel ca să se spele orice urmă de ferment (fundul borcanului trebuie să fie curat, castravetii de asemenea).

Se curătă usturoiul, se taie căteii in două si se pun peste castraveti, in borcane. La fiecare borcan se pune un virf de cutit de piper macinat, o lingură de boabe de mustar si hrean curătat si tăiat pe lungime. Murătoarea, se pune fierbinte si tulbure, peste castraveti si se capsează borcanele. In circa 24 de ore, incet, se vor limpezi.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!