Creme brulee un desert frantuzesc fin

2365

Ingrediente pentru 4 portii:    350ml friscă lichidă (30% grăsime), 4 gălbenusuri, un praf de sare, 100g zahăr, ½ baton vanilie, 4 linguri zahăr brun

Mod de preparare :Intr-o tavă adancă se asează 4 recipiente nu prea inalte (exista speciale pentru crème brûlée). Păstaia de vanilie se taie in jumătate, pe lungime, se răzuiesc semintele. Frisca lichidă si păstaia de vanilie se pun intr-o oală la  foc mediu si se  lasă pană este aproape să atingă punctul de fierbere. Se ia oala de pe foc, se scoate păstaia de vanilie. Gălbenusurile se mixează cu zahărul pană cand zahărul se dizolvă complet. Se toarnă treptat din frisca lichidă in gălbenusurile bătute, si se continuă mixarea pentru a preveni inchegarea oului. Compozitia se strecoară printr-o sită deasă si se toarnă amestecul in recipientele puse in tavă.

In tava cu recipiente se toarnă apă fiartă pană cand nivelul ei ajunge la jumătate din inăltimea recipientelor. Apa clocotită ajută crema brulee să se coacă mai repede si mai uniform. Se bagă tava la cuptor timp de 30-35 de minute in cuptorul incins la 160˚. Crema este gata cand amestecul incepe să se inchege pe lateral iar mijlocul  tremură usor daca este miscată tava.

Formele cu cremă se lasă la răcit cel putin 2 ore. După 2 ore se pune cate o lingură de zahăr brun in fiecare formă, peste crema rece si prin rotirea formei, se uniformizează stratul de zahăr. Cu ajutorul unui arzător, de la  o distantă de 5-6 cm de formă se caramelizează zahărul . Zahărul se arde in două etape: prima etapa durează cateva secunde, apoi se lasă zahărul (care va clocoti) să se răcorească, si se continuă caramelizarea alte 10 secunde, pană apar pete maronii (acestea sunt cu adevarat delicioase).

Crema se tine la rece pană la servire.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!