Varza murata pentru iarna

45746

Ingrediente: 10 verze cu frunza subtire, 18 L apa rece, 450 g sare  grunjoasa pentru muraturi (25 g/litru) , 1 plic boabe piper negru, 2 legaturi de marar uscat, 1 furtun pentru pritocire

Mod de preparare: Cu ajutorul unui cutit bine ascutit se indeparteaza frunzele exterioare ale verzei care au defecte.

Cu ajutorul unui cutit se scobeste fiecare varza si se indeparteaza cotorul, cat de adanc puteti. Acest procedeu ajuta la penetrarea saramurii si dinspre interiorul verzei. Daca doriti o puteti lasa si intreaga, fara sa o scobiti.

Se ia un butoi cam de 30 l cu gura larga, se pune pe fundul butoiului mararul uscat. Verzele se umplu pe rand in scobitura cu sare si boabe de piper.

Sarea care va ramane se pune in butoi. Se aseaza verzele una langa alta in butoi si se umple butoiul cu apa. Verzele trebuie sa fie bine acoperite cu saramura , puteti sa lepuneti deasupra sa stea scufundate  o farfurie intoarsa peste care puneti o piatra spalata si dezinfectata sa aiba putina greutate, sa le tina scufundate. In primele 7 zile de cand s-a  pus la murat ,saramura se pritoceste zilnic prin suflarea in furtun,  pana saramura borboroseste. O alta metoda ar fi scoaterea saramurii intr-o galeata, apoi punerea ei inapoi in butoi. Nepritocita saramura se va balosa.

Dupa cele 7 zile in care s-au pritocit zinic saramura, in urmatoarele 7-8 saptamani se depoziteaza butoiul in loc racoros si nu se mai umbla la el. Dupa 8 saptamani vom afea o varsa murata cu frunze numai bune d efacut sarmale.

Va dorim pofta buna si spor la gatit!