Tort sah-mat

796

Ingrediente  pentru două  blaturi: 5 ouă, 8 linguri zahăr, 170gr făină, 4 linguri lapte, 4 linguri ulei, un plic praf de copt, un varf de sare, o lingură cu varf cacao, o fiolă cu esentă de vanilie

Ingrediente pentru sirop : o lingurită de cappuccino, o lingurită de zahăr pudră, 150ml apă căldută, o lingurită esentă de vanilie

Ingrediente pentru cremă : 250gr unt nesarat cu 80% grăsime, 200gr zahăr pudră, 150ml smantană pentru friscă, un plic cu budincă de vanilie.

Ingrediente pentru glazură :100gr ciocolată neagră, 100g lapte

Mod de preparare :Prepararea blatului: Se mixează albusurile spumă cu un praf de sare. Separat se amestecă gălbenusurile cu putin zahăr. Se adaugă peste albusuri gălbenusurile, laptele si uleiul mixand după fiecare ingredient adăugat. La final se cerne făina amestecată cu praful de copt si se omogenizează cu o spatulă pană se incorporează total ingredientele. Se imparte aluatul in două  părti egale. Intr-o parte din aluat se adaugă esenta de vanilie, in cealaltă parte se adaugă cacaoa si se amestecă bine. Se toarnă compozitia intr-o formă de tort rotundă, tapetată cu hartie de copt si se dă la copt blaturile pe rand in cuptorul incălzit la 180˚, circa 30-35 de minute. După ce blaturile au crescut si sunt coapte se scot din cuptor si se lasă să se răcească.

Prepararea cremei: Se pune pe foc intr-o crăticioară untul la temperatura camerei, se adaugă smantană si se amestecă pană se topeste untul . Se adaugă zahărul si budinca de vanilie. Se amestecă pană se omogenizează si se ingroasă crema. Se ia crema de pe foc si se lasă la răcit.

Prepararea siropului. Se dizolvă cappuccino in apa căldută, se adaugă esenta de vanilie si zahărul. Se amestecă pană se formează un sirop dulce.

Asamblarea tortului: Se taie in trei fiecare blat de tort. Cu ajutorul unor forme rotunde se taie in 3 cercuri concentrice fiecare foaie de blat.

Se taie cu cutitul de jur imprejurul inelelor.

Cercul din mijloc al blatului de cacao se pune la blatul de vanilie, si cercul blatului de vanilie se pune la blatul de cacao. Cu ajutorul unui cutit se scoate cel de-al trei-lea cerc al blatului de cacao si se pune in loc cercul baltului  de vanilie. Cercul scos de la balatul de cacao se pune la blatul de vanilie. Se procedeaza la fel si cu restul foilor de blat.

Pe un platou se pune blatul de cacao, se insiropează si se intinde crema uniform. Se adaugă cu grijă blatul de vanilie, se insiropează si se adaugă un nou strat de cremă. Se procedează la fel cu restul cercurilor de tort pană la terminarea ingredientelor.

Prepararea glazurii: Punem intr-un vas ciocolata si laptele si amestecăm pană se topeste ciocolata. Lăsăm să se răcească apoi turnăm crema peste tort si nivelăm cu o spatulă de jur imprejur. Se decorează tortul cu ciocolata rasă si se dă la frigider circa 2-3 ore.

Cand se portionează veti obtine un tort asemănător unei table de sah.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!