Tort de ciocolată insiropat cu cafea si umplut cu o delicioasa cremă de cacao

10583

Ingrediente pentru un tort de 28 cm:  un plic de zahăr vanilat, 150g zahăr, 4 ouă, o fiolă esentă de rom,  200g unt, o lingurită praf de copt, un praf sare, 300g făină , 250ml lapte, 50g cacao neagra cu 22% unt de cacao, 50 g ciocolată rasă.

Ingrediente pentru crema de cacao :4 ouă, 250 g de zahăr, un plic de zahăr vanilat, 50 ml de lapte, 250 g de unt cu 85% grăsime, tinut la temperatura camerei, 50 gr de cacao 

Ingrediente pentru insiropat :200 ml cafea, o esenta de rom

Mod de preparare . Prepararea blatului. Albusurile se pun intr-un castron, se adaugă putină  sare si se mixează la viteză mare pană se formează o spumă tare. Se adaugă in ploaie zahărul tos si zahărul vanilat.  Se continuă mixarea pană se topeste tot zahărul si spuma devine densă si lucioasă.  Peste albusuri se adaugă gălbenusurile si se mixează pană au fost bine incorporate in spumă.  Peste albusuri se cerne făina amestecata cu cacaoa, esenta de vanilie, ciocolata rasa, praful de copt si se incorporează  cu ajutorul unei spatule, cu miscări de sus in jos (nu se amestecă circular). Separat se mixeaza untul cu zaharul vanilat pana devine cremos si se adauga compozitia peste untul mixat,apoi se amesteca pana se omogenizeaza bine.  La final se adaugă laptele căldut la temperatura camerei si se amestecă pană se obtine un aluat cu o consistentă asemănătoare aluatului pentru clătite. Se toarnă aluatul intr-o oală rotundă unsă cu unt, si se coace circa 30-35 de minute pană trece testul scobitorii in cuptorul incins la 180˚.

Pentru ca blatul să  nu se lase este foarte important să  nu deschideti usa cuptorului in primele 20 de minute. Blatul se scoate din cuptor, se acoperă cu o folie de plastic alimentară si se lasă la răcit in forma de copt.

Prepararea cremei de cacao. Intr-un bol metalic se bat  ouăle intregi amestecate cu zahărul, sarea si zahărul vanilat. După circa 5 minute de bătut cu telul, deasupra compozitiei se cerne cacaoa,se adauga laptele si se omogenizează bine. Nu vă ingrijorati dacă apar cocoloase de la cacao, acestea se vor desface cand crema incepe să se ingroasă. Dacă totusi răman cocoloase, se recomandă strecurarea cremei inainte de răcire, inainte să fie amestecată cu untul.

Compozitia se toarnă intr-o oală si se pune la fiert la baine marie, timp in care se continuă să se amestece cu telul sau cu o spatulă dn silicon. La inceput cand crema se incălzeste,  devine mai lichidă, insă după 5-6 minute va incepe să se ingroase usor. Crema de cacao se ingroasă bine prin răcire.

Separat se pune untul intr-un bol si se mixează pană devine spumos. Peste untul spumat se toarnă crema de cacao si se mixează circa 5 minute. Veti obtine o cremă netedă, lucioasă, si cremoasă.

Asamblarea tortului.  Blatul de tort se taie in 3 felii relativ egale. Se pune pe un platou primul cerc de balt si se insiropează . Peste el se intinde o parte din crema de cacao, se adaugă al doi-lea cerc de blat si se insiropează, iar crema de cacao, ultimul cerc insiropat si restul cremei de cacao.Se poate turna peste sos de ciocolata,se poate orna cu fructe, sau decoratiuni dulci. Marginile tortului se pot decora cu crema sau cu ciocolată rasă.

 Vă dorim poftă bună si spor la gătit!