Savarine pufoase făcute acasă, reteta simplă

17466

 (Ingredientele prezentate sunt pentru  13 bucăţi )

Ingrediente pentru blat :  250 gr făină, 2 ouă, 150 ml lapte cald, 30 ml ulei, un plic drojdie uscată(10g), o lingură zahăr, un praf de sare

Ingrediente pentru sirop :  400 ml apă, 150 gr  zahăr, o fiolă esenţă rom

Ingrediente pentru decor : 500 ml  frişcă lichidă, un plic tort-gelee roşu 

Mod de preparare: 

Prepararea aluatului. Intr-un bol adanc se pune făina. Din  laptele cald cu drojdia uscată şi o lingură de zahăr se formează o maia, care se lasa in loc căldut circa 10 minute. Maiaua se toarnă peste făină, se adaugă rand pe rand ouăle, uleiul, si se amestecă bine toate ingredientele cu o lingură pana avem un aluat omogen.  Se obtine un aluat moale, perfect omogen, la care se adauga un praful de sare si se mai amestecă bine circa 5 minute .  Aluatul se acoperă cu un prosop de bucătărie si se lasă să crească circa 30 minute in loc căldut . 

 

Prepararea siropului. Într-o cratiţă se punem  apa cu zahărul. Se pune la fiert la foc mic si se amesteca până zahărul se dizolvă şi apa incepe sa fiarbă. Se opreste focul, se adaugă esenţa de rom si se lasă siropul să se răcească . 

După ce a crescut aluatul se pune în formele pentru briose sau savarine, unse cu unt. Se pune  cam trei sferturi de aluat in formă pentru că ele vor  mai creaste . După formele sunt umplute se mai lasă să crească circa 20 minute. Se dau la copt circa 30-35 de minute in cuptorul incălzit la 180˚, până se rumenesc frumos . După ce s-au copt se scot din forme , se taie la fiecare cate un căpăcel deasupra . Savarinele tăiate se înmoaie în sirop una câte una până se însiropează bine. Se mixează frişca, pană se intăreste si se umplu savarinele cu frişcă cu ajutorul unui pos , ridicănd căpăcelul . Deasupra căpăcelului se pune gelee roşu sau dulceaţă. Se tin savarinele la rece pană la consum.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!