Salata de dovlecei cu care poți surprinde orice invitat. Este mai gustoasă decât salata de vinete…

15133

Tu ai un preparat preferat ? Pentru mine și familia mea, salata de dovlecei a devenit poate cel mai râvnit fel de mâncare . Salata de dovlecei – De ce?Pentru că este gustoasă, sănătoasă și deloc pretențioasă. În plus, oricine va gusta din ea, cu siguranță va fi încântat. Este mult mai gustoasă decât salata de vinete…

Uite de ce ai nevoie !

Salata de dovlecei – Ingrediente:

– apă

– un gălbenuș de ou

– 250 ml ulei

– două linguri de muștar

– 3 dovlecei mari

– sare după gust

– 140 g iaurt gras

Preparare:

– Curăță dovleceii de coajă, taie-i în două, scobește-i de semințe, apoi dă-i pe răzătoarea mare.

–  Pune apa, cu sare, pe foc, într-o oală încăpătoare.

– Când începe să fiarbă, pune dovleceii dați pe răzătoare.

– Lasă la foc mediu,  până când sunt fierți.

– Odată fierți, pune-i în strecurătoare, pune-i sub un jet de apă rece și lasă-i ă se scurgă de apă.

– Acum prepară maioneza din gălbenușul de ou, muștar și ulei.

– Curăță usturoiul și pisează-l!

– Amestecă dovlecelul scurs cu maioneză și iaurt, condimentează cu sare după gust,  adaugă usturoiul și amestecă bine.

Vei rămâne surprins de rezultat!

Vezi si reteta noasra de musaca cu piept de pui si cascaval:

BONUS:

Salata de Dovlecei cu Usturoi si Sos Vinegreta

Ingrediente necesare salata de dovlecei:

  • 2 dovlecei potriviti
  • 4-5 catei de usturoi
  • 1-2 roşii pentru culoare – optional
  • patrunjel verde
  • ulei de măsline şi ulei de floarea soarelui pentru prăjit, otet, sare

Preparare:

1. Taiem dovleceii felii, pe lungime sau pe latime, după cum ne place. Nu am curatat dovleceii de coajă pentru ca feliile necuratate se prajesc mai bine, in tigaie sau pe gratar, fara sa se faramiteze. Aşezăm feliile uniform pe o farfurie intinsa sau pe un tocator inclinat si le dăm un praf de sare pentru a extrage apa. Le lăsăm 20 minute, sa se scurga apa.

2. Prajim feliile de dovlecei in ulei, intr-o tigaie incinsa, rumenindu-le pe ambele fete. O altă variantă ar fi, daca se doreşte evitarea uleiului, coacerea pe gratar. Bineînţeles că gustul dovleceilor difera functie de modalitatea de preparare aleasă, la gratar sau prăjit, deoarece gustul este mai putin alterat în varianta grătar si este mai pregnant.

3. Curatam ustoroiul si il pisam bine pentru a-i extrage sucul şi a-i valorifica mai bine gustul. Aranjam feliile de dovlecel prăjite pe farfurie, dam un praf de piper, imprăştiem usturoiul pisat peste ele, stropim cu otet si ornăm cu putin pătrunjel tocat. Am copt si câteva felii de rosii cu care am ornat si completat salata, gustul de dovlecel completandu-se foarte bine cu cel de rosii coapte. De asemenea, feliile de rosii pot fi prajite in tigaie sau coapte pe gratar.

Placandu-mi mancarea bine usturoiata si avand in vedere ca gustul de dovlecel este putin insipid si inodor am folosit ceva mai mult usturoi. Puteti folosi atat cat va lasa inima. Bineinteles ca putem folosi lămâia in schimbul otetului, dar pentru mine, la acesta salată, otetul este mai compatibil. Dovleceii preparati pe gratar pot fi stropiti cu putin ulei de masline.

Vezi si reteta de chiftelute cu orez si legume mexicane:

Salată de dovlecei cu iaurt și usturoi

Ingrediente:

  • 2,3 dovlecei, indiferent de culoare, important e să fie cruzi și să cântărească împreună cam 500-600 grame
  • 1 ceapă de mărime medie (cam 60 de grame)
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 150 de grame de iaurt grecesc gras, cu 10% grăsime
  • 1 cățel zdravăn de usturoi
  • 3-4 linguri de zeamă de lămâie
  • opțional: cam 1 linguriță de coajă rasă de lămâie
  • opțional: 3-4 ridichi tăiate rondele sau 1 ardei gras roșu tăiat cubulețe (pentru textură și culoare)
  • 1/2 de legătură de pătrunjel verde tocat

Preparare

1. Dovleceii se spală bine, se zvântă și se taie în cubulețe cu latura de aproximativ 5-6 mm.

2. Ceapa curățată, spălată și tocată mărunt se pune la călit pe foc mediu, într-o tigaie încăpătoare în care adăugăm 1 lingură de ulei, presărând de la început și 1 praf bun de sare.

3. După ce ceapa devine sticloasă, se adaugă în tigaie dovleceii tăiați cubulețe și se întețește puțin focul, pentru ca apa conținută de dovlecei să se evapore cât mai rapid.

4. Dovleceii se călesc timp de 10-15 minute, întorcându-i în tigaie în mod repetat, până ce scad mult și par să nu mai lase atâta apă. Se pun dovleceii căliți într-o sită și se lasă să se răcească și în același timp, să se mai dreneze de lichid.

5. Între timp, se pregătește dressingul pentru salată: usturoiul se taie felii fine, apoi se presară cu 1/2 de linguriță de sare grunjoasă și se zdrobește bine (cu un pistil). Se adaugă restul de 3 linguri de ulei de măsline, picătură cu picătură, ca la maioneză, în timp ce vom amesteca energic, până se formează o pastă.

6. Peste pasta de usturoi, adăugăm iaurtul grecesc, zeama de lămâie și, doar dacă doriți, puțină coajă de lămâie proaspăt rasă (doar partea galbenă). Eu o adaug, de obicei, pentru că aduce o notă de prospețime în această salată.

7. Se pun într-un castron dovleceii răciți (până la temperatura camerei) și se adaugă dressingul de iaurt și usturoi, deodată cu ridichile tăiate felii fine și pătrunjelul verde tocat. Ridichile le adaug mai ales pentru textură și culoare, dar dacă nu vă plac, puteți renunța la ele sau le puteți înlocui cu ardei gras roșu crud, tăiat cubulețe (sau ardei iute, dacă sunteți amatori de picanterii). Se amestecă totul bine.

În final, se asezonează salata cu sare și piper după gust și recomand să se lase la frigider măcar 30 de minute înainte de servire.

Pofta Buna!

Vezi si reteta video de cartofi la cuptor cu sunca si cascaval:

https://www.youtube.com/watch?v=ke1wVU3KXlA