Prăjitură LĂMÂIŢA

13484

 Ingrediente  pentru blat  :5 ouă, 2 linguri ulei, 120 gr zahăr, 140 gr  făină, 2 linguri apă rece, 2 linguri zeamă de lămâie, coaja rasă de la 2 lămai, 1/2 linguriţă praf de copt, un  praf sare, o lingură extract vanilie  

Ingrediente pentru sirop  : 150 ml  apă, o lingură zeamă de lămâie, 50 gr  zahăr, o linguriţă coaja rasă de lămâie

Ingrediente pentru cremă  :100 ml  lapte, 200 gr  unt, 100 gr zahăr, 1 ou, 1linguriţă cojă rasă de lămâie, 1 lingură zeamă de lămâie, 1 linguriţă extract de vanilie, 1 lingură făină

Ingrediente pentru decor  :220 gr ciocolată albă pentru menaj, 1 linguriţă ulei, 50 ml suc de portocale, o lingurita cremă de lămâie ( oprită )

Mod de preparare

Prepararea blatului. Albuşurile se mixează spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă treptat zahărul şi se mixează continuu până se dizolvă complet si obtinem o spuma tare ca o bezea . Peste gălbenuşuri se adaugă uleiul in fir subtire in timp ce se mixeaza, apoi se pune, praful de copt , zeama de lămâie , apa rece , extractul de vanilie şi coaja rasă de lămâie . Peste compoziţia de gălbenuşuri se adaugă albuşurile şi se amestecă bine cele două compozitii . Se completează cu făina şi se amestecă , cu miscări de jos în sus , până se încorporează complet toate ingredientele.
Compoziţia obtinută se toarnă într-o tavă cu dimensiunea de 20x30cm , unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt . Se dă prăjitura la copt in cuptorul incălzit la 180˚ si se coace circa 25-30 de  minute. După ce este copt blatul se lasă să se răcescă complet , si apoi se taie pe lungime  în trei foi subtiri relativ egale .


Prepararea siropului : Intr-un ibric se pune apa, zeama de lămâie , zahărul şi coaja rasă de lămâie. Se pune la fiert si se amestecă pană se topeste zahărul, apoi se strecoară şi se lasă să se răcească .

Prepararea cremei de lămâie : Se mixează zahărul cu oul , apoi se toarnă in fir subtire laptele şi se adaugă făina . Compozitia obtinută se pune într-o oală , la foc mic, si se amestecă continuu până se îngroaşă . Se ia oala de pe foc şi se lasă să se răcescă 2-3 minute . Se adaugă coaja de lămâie, se amestecă bine, apoi se lasă să se răcescă complet . Se adaugă in compozitie untul la temperatura camerei, zeama de lămâie , extractul de vanilie şi se mixează pană se incorporează bine toate ingredientele. Crema obtinută se împarte în două părţi , din fiecare parte se opăresc cate  2 linguri de cremă pentru decor .

Asamblarea prăjiturii : Pe o tavă se aşează prima foaie de blat, se însiropează bine cu sirop , se adaugă o parte din cremă şi se întinde uniform peste blat . Se adaugă peste crema a doua foaie, se insiropează si se adaugă  cremă, se niveleaza si se acopera cu a trei-a foaie de blat pe care o insiropam.Petse ultima foaie se pune restul cremei ramase si se intinde uniform. Prăjitura se dă la congelator pentru circa 10 minute .
Prepararea glazurii. Ciocolata  se topeşte la bain marie cu  uleiul si se amestecă pană se topeste complet, apoi se adauga sucul de portocale si lasă să se răcorească .
Se scoate prăjitura din congelator, se portionează si se pune cu ajutorul unei linguri pe fiecare bucată de prajitura ciocolata topită , apoi se dă la rece până se întăreşte complet ciocolata .
Se decorează fiecare prăjitură cu aveline din cremă de lămâie opărita, sau friscă si bucatele de lime (lamaie verde).

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!