Prăjitură “Desteaptă” cu ciocolată

2358

 (Ingredientele prezentate sunt pentru cantitatea de  1.200 kg )

Ingrediente : 4 ouă , 120 gr  unt, 600 ml  lapte, 100 gr  zahăr pudră, 100 gr zahăr tos, 50 gr  cacao, 120 gr făină, un praf sare, 1/2 linguriţă oţet, o lingură extract de vanilie, 30 ml cafea espresso , zahar pudră pentru pudrat

Mod de preparare Incepem prin a separa ouale, albusurile de galbenusuri. Albusurile se mixeaza cu un praf de sare pana se spumeaza,apoi treptat se incorpreaza otetul in albusurile batute si se amesteca usor. 

Gălbenuşurile se mixează cu zahărul pudră, si esenta până se deschid la culoare.

Intr-o crăticioară  se topeşte untul fără a il  înfierbânta prea tare.  Laptele se încălzeşte uşor. Separat intr-un  bol se amestecă făina cu cacaoa , cafeaua şi untul topit, apoi se toarna peste  laptele caldut, ouale batute si se mixeaza bine circa 1 minute pana se omogenizeaza perfect si nu raman cocoloase.

Se adauga in compozitie albuşurile mixare.  

Se tapetează cu hârtie de copt o formă de 20×30 cm si   se coace în cuptorul preîncălzit la 180˚, timp de 40-45 de minute.

La suprafaţă se va forma  un blat ca de pandişpan iar în interiorul prăjiturii vom avea o bază subţire şi fermă , o cremă asemănătoare cu o şarlotă de ciocolată  .
 Când se scoate prăjitura din cuptor , va fi uşor tremurătoare , asemănătoare unei creme de zahăr ars . Se lasă prăjitura să se răcească complet înainte de a o scoate din formă , apoi se taie în porţii după placul fiecăruia şi se pudrează cu zahăr pudră. 

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!