Prăjitură fina cu mousse de ciocolată și cremă de lămâie

2913

Ingredientele sunt pentru circa 10 prăjituri de 100g cu diametrul 8cm

Ingrediente pentru blatul cu migdale :80g migdale măcinate fin, 80g zahăr pudră, 20 g unt topit, 2 ouă, 2 albușuri, 20g cacao, 30g făină, 20g zahăr

Ingrediente pentru cremă de lămâie  : 55g zahăr, coaja și sucul de la o lămâie, un ou, 75g unt (cu 82% grăsime), 1g gelatină

Ingrediente pentru mousse-ul de ciocolată :200g ciocolată amăruie (cu 55% cacao), 2 ouă, 2 gălbenușuri, 80g zahăr, 30ml apă, 250ml smântână pentru frișcă (cu 30% grăsime)

Ingrediente pentru glazura mirror glaze  :125 ml apă, 225 g zahăr, 150 g ciocolată de menaj(amăruie),  30 g cacao, 65 ml smantană pentru friscă,  10 g gelatină granule

Mod de preparare :Prepararea cremei de lămâie: Se amestecă zahărul cu coaja rasă de lămâie. Ingredintele se transfera intr-o oală și se adaugă peste ele zeama de lămâie și oul întreg. Se pune oala pe foc amestescând continuu, pană se formează o cremă. Gelatina se hidratează in apă rece. Se strecoară compozitia si in crema strecurată se adaugă gelatina. După ce crema a ajuns

la temperatura camerei, se adaugă untul măruntit si se mixează. Crema obtinută se toarnă într-o tavă cu semisfere din silicon ( de 2,5 cm) si se pune la congelator circa 2-3 ore.

Prepararea blatului: Migdalele măcinate se amestecă cu zahărul pudră, cu cele 2 ouă întregi si se mixează circa 5 minute. Peste acest amestec se adaugă untul topit si răcit, făina, cacaoa si se omogenizează bine toate ingredientele. Separat se mixează  2 albușuri cu 10g zahăr pană devin o spumă tare ca o bezea. Peste compozitia de migdale se adaugă albusurile si se amestecă cu o spatulă.

Aluatul se pune intr-o tavă cu diametrul 22x33cm, tapetată cu hartie de copt si se dă la copt  circa 5-10 minute la 200˚C. Blatul copt trebuie să fie elastic la atingere. Dintr-o tavă ies 10 discuri pentru baza prăjiturilor, pe care le putem decupa cu formele rotunde pentru prăjituri sau cu un pahar.

Prepararea mousse-ului de ciocolată neagră. Ciocolata neagră se rupe în bucăți, se pune intr-un bol metallic si se topește la bain-marie. Ouăle întregi se amestecă cu gălbenușurile. Se pune un ibric pe foc cu   80g zahăr si 30ml apă. Când amestecul începe să fiarbă, se mixează ouăle, si se toarnă siropul peste ouă si se continuă mixarea pană se obtine  o spumă voluminoasă.

Cei 285ml smântână (30-35%) rece se mixează pană se transformă în frișcă. Se adaugă 1/3 din friscă în ciocolata topită (călduță), se adaugă oul bătut cu sirop de zahăr, se amesteca usor cu un tel , apoi se incorporează restul de frișcă, si se amestecă bine.

Asamblarea prăjiturii: Într-o tavă din silicon cu forme semisferice ( 8cm diametru) se toarnă mousse-ul de ciocolată pana se umple  2/3 din semisferă. In mijlocul mousse-ului se pune cu o lingurită o semisferă mică (deja congelată) din cremă de lâmâie, se acoperă cu mousse și deasupra se așeaza un disc de blat. Se repetă procedura pană umpleti toate sferele. Tava se dă  la congelator peste noapte.

Prepararea glazurii mirror glaze. Gelatina se pune  la inmuiat in 3 linguri de apă rece. Intr-o cratită se pune zahărul, smantana si  apa, apoi se pun la fiert  la foc mediu. Cand este aproape de punctul de fierbere se ia oala de pe foc si se adaugă ciocolata de menaj ruptă in bucăti. Se lasă circa 2 minute apoi se amestecă cu o spatulă pană se topeste complet ciocolata, si se adaugă cacaoa. Se amestecă bine toate ingredientele si se lasă compozitia la răcit. Gelatina se incălzeste circa 20 de secunde la microunde si se adaugă in glazură. Se omogenizează bine compozitia cu un tel si se strecoară in alt vas de 2 ori pentru a obtine o glazură fină. După fiecare strecurare se blenduieste glazura cu un blender vertical. Verificati glazura cu un termometru de bucătărie, si in momentul in care ajunge la  32-35 de grade o puteti torna peste tort. Glazula se toarnă incepand din mijloc catre margini, pană se imbracă bine prajitura. Se lasă  să se scurgă si apoi se pune in frigider cateva ore.

 Se scoate o prăjitură din tavă, se așează fiecare prăjitură  pe un grătar de bucătărie (așezat la rândul lui peste o tavă) și se toarnă incepand din mijloc catre margini, pană se imbracă bine prăjitura. Se lasă  să se scurgă si apoi se pune in frigider cateva ore.

Se ridică prăjitura cu o spatulă pentru a o putea muta pe farfurie. Vă dorim poftă bună si spor la gătit!