Prăjitură cu mousse de cafea

3403

Ingrediente pentru blat :3 ouă,  5 linguri cu zahăr,  5 linguri cu făină,  un plic de zahăr vanilat, o fiolă esentă de vanilie, un pliculet  praf de copt.

Ingrediente pentru sirop :100 ml sirop de compot (de orice fel doriti)

Ingrediente pentru mousse-ul de cafea :400 ml smantană pentru friscă, 150 ml cafea, 3 linguri zahăr, 1 lingurită zahăr vanilat, 5 gr gelatină, 2 linguri esentă de vanilie.   

  Mod de preparare : Prepararea blatului. Albusurile se mixează pană devin o  spumă, albă si tare asemeni bezelei. Gălbenusurile se freacă cu zahărul si zahărul vanilat, pană se obtine o compozitie cremoasă. Peste compozitia de gălbenusuri se adaugă făina amestecată cu praful de copt si se omogenizează bine. Compozitia obtinută se toarnă peste albusurile bătute spumă si se amestecă cu o spatulă de jos in sus pană se omogenizează perfect ingredientele. Se unge cu unt si se tapetează cu hartie de copt o tavă cu dimensiunea 20x30cm. Se toarnă compozitia in tavă si se pune la copt in cuptorul incălzit la 180˚ , apoi si se coace circa 30 de minute. Se face testul scobitorii, dacă scobitoarea iese curată, blatul este copt. După ce este copt blatul se lasă la răcit in tavă si se insiropează cu 100 ml de sirop din compot.

Prepararea mousse-ului de cafea. Se incălzeste cafeaua cu 100 ml smantană la foc mic. Se ia de pe foc cand amestecul este bine incălzit . Se pune la hidratat gelatina in 30 ml apă rece circa 5-10 minute. Se ia gelatina,se scurge de apă si se adaugă  peste compozitia de cafea. Se pune zahărul si se amestecă bine, pană se omogenizează toate ingredientele. Compozitia obtinută se dă la rece circa 1 oră pană capătă o consistentă cremoasă.  Se mixează restul de smantană impreună cu zahărul vanilat, pană se obtine o friscă tare.  Se incorporează frisca in crema de cafea si se amestecă cu o spatulă cu miscări de jos in sus. Se intinde crema in strat cat mai gros peste blatul răcit si insiropat si se nivelează frumos desupra. Se decorează cu aveline de friscă si ciocolată rasă sau topită. Se tine la rece cel putin 3 ore inainte de a se scoate din tavă. Se poate tăia si portiona cu un cutit, ce are lama  unsă cu putin ulei, astfel nu se va lipi la tăiere.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!