Prajitură cu cremă de zahăr ars

2769

Ingrediente pentru blat:   4 ouă, 30 gr cacao, 120 gr făină, un praf de copt, 120 gr zahăr.

Ingrediente pentru crema de zahăr ars: 5 ouă, un litru de lapte, 50 gr zahăr pentru ars, 150 gr zahăr, o esentă de vanilie.

Ingrediente pentru decor: 100 g zahar brun 

Mod de preparare. Prepararea cremei : Intr-un vas se adaugă zahărul pentru caramelizat. Se asează vasul pe ragaz pe  foc mic si se amestecă continuu pană se topeste  tot zaharul si capătă o culoare usor arămie. Se miscă vasul , prin miscări circulare astfel incat să se tapeteze cu zahăr ars toti peretii. Separat intr-un bol se mixează ouăle cu zahăr , vanilia si lapte , apoi se toarnă in fir subtire vas peste zahărul caramelizat. Atentie reactia dintre cele doua compozitii va fi una usor efervescenta. Se amesteca bine apoi se introduce vasul in cuptorul incălzit si se lasă la copt la foc mic  circa 20-25 de minute pană se incheagă bine.


Pentru prepararea blatului: Albusurile se bat spumă cu zahăr, separat intr-un bol se mixează gălbenusurile cu sare. Cand albusurile sunt spumate bine se amestecă usor cu compozitia formată din gălbenusuri. Se adaugă treptat făina amestecată cu praful de copt si cacao. Compozitia obtinută se pune peste crema de zahăr ars inchegată si se lasă la copt in cuptor la foc mic circa 20-25 de minute pană se coace blatul. Se scoate din cuptor se lasa sa se racoreasca, si se rastoarna pe un platou, astfel incat crema să fie deasupra,si blatul se va insiropa cu siropul lasat de crema. Se presara cu zahar brun,se caramelizeaza cu ajutorul arzatorului. Se  lasă la rece pană a doua zi, apoi  se portionează si se decorează cu friscă sau fructe confiate.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!