Prăjitură Boema, reteta de cofetărie autentică de pe vremuri

2374

 (Ingredientele prezentate sunt pentru 15 bucăti)

Ingrediente pentru pandişpanul cu cacao : 6 ouă, 7 linguri zahăr, 6 linguri făină, 3 linguri cacao

Ingrediente pentru sirop : 150 gr  zahăr, 500 ml  apă, o fiolă esenţă de rom,

Ingrediente pentru glazură  :400 gr  ciocolată amăruie, 110 gr  unt

Ingrediente pentru cremă  :250 ml  frişcă lichidă, 250 gr ciocolată neagră, o fiolă esenţă de rom

Ingrediente pentru decor  :  350 gr  frişcă , 50 gr  ciocolată neagră

Mod de preparare. Prepararea blatului. Făina se cerne intr-un bol adanc impreună cu  cacaoa . Se separă albuşurile de gălbenuşuri . Gălbenuşurile se mixează cu  3 linguri de zahăr  până se topeşte zahărul şi devin usor cremoase . Albuşurile se mixează cu un praf de sare până devin spumoase, apoi se adaugă şi restul de zahăr, continuand mixarea  până devin o bezea tare . Peste albusuri se adaugă treptat gălbenuşurile, făina cu cacao si se amestecă compozitia uşor cu o lingură de lemn, cu miscări de sus în jos .  Compoziţia se toarnă într-o tavă de copt cu dimensiunea 20×30 cm, tapetată cu hârtie de copt, si se coace blatul circa 40 minute la 180 grade . După ce este copt se lasă se răcească complet şi se taie in pătrate egale .


Prepararea siropului. Intr-o oală se pune la fiert apa şi zahărul, si se lasă să fiarbă  câteva minute . Se ia oala de pe foc şi se adaugă esenţa de rom şi se lasă siropul la răcit . Pătratele de blat se scufundă pe rând, rapid în sirop, apoi se aşează într-o tavă .
Prepararea glazurii . Ciocolata se rupe in bucăti si se pune intr-un bol impreună cu untul. Se pune l abain marie si se amestecă  până se topeşte ciocolata . Se pun pe un grătar pătrăţelele de blat însiropate şi cu o lingură se ia din compozitia de ciocolata si se toarna peste blat. 
Prepararea cremei. Intr-o oală se pune la fiert smantana cu ciocolata. Se lasă pe foc pana se aduce la punctul de fierbere si se amestecă pană se topeste ciocolata. Se pune compozitia la frigider şi după ce se răceşte complet , se mixează 2-3minute la viteză mare . Crema obtinută se pune  într-un poş şi se formează un pătrat pe fiecare blat glazurat . 
Prăjiturile se decorează cu aveline din frişcă ,  şi se stropesc cu ciocolată topită . Se păstrează la rece pană la servire.

 Vă dorim poftă bună si spor la gătit !