Prăjitură Alcazar

1630
sdr

In mediul virtual circulă foarte multe variante ale acestei prăjituri, eu am incercat această variantă la indemnul prietenei mele, sper să vă placă si vouă.  

Ingrediente pentru blat: 6 ouă, 5 linguri zahăr, 10 linguri  făină, două lingurite de cacao, 100 ml ulei, un plic praf de copt, un praf de sare

Ingrediente pentru cremă: 250g  smantană lichidă pentru friscă, 80g fulgi de ciocolată neagră, 250g unt cu 80% grăsime, o fiolă esentă de vanilie, 50 g zahăr

Ingrediente pentru insiropat: 100 ml lichior de cafea   

Mod de preparare. Prepararea blatului. Se separă gălbenuşurile de albuşuri . Gălbenuşurile se mixează cu zahărul , peste ele se adaugăm uleiul în fir subţire şi se continuă mixarea . Se amestecă intr-un bol făina cu cacaoa şi praful de copt . 
Albuşurile se mixează spumă cu un praf de sare şi se încorporează în compoziţia de gălbenuşuri . Se amestecă uşor , pana se incorporeaza perfect cu mişcări de jos în sus . Se toarnă compoziţia într-o tavă cu dimensiunea de 25×35 cm, tapetată cu hârtie de copt . Se dă tava la copt in cuptorul încălzit la 180˚ si se coace pentru circa 25-30 de minute. După ce blatul este copt se lasă la răcit pe un grătar . Cand blatul este rece se taie pe lungime in trei foi subtiri, relativ egale.

Prepararea cremeiIntr-o crăticioară se pune smantana lichidă si se pune la fiert pe foc mic. Se lasă pe foc pană ajunge la punctual de fierbere, apoi se ia de pe foc si se adaugă in ea esenta de vanilie,  fulgii de ciocolată si se amestecă continuu pană se topeste toata ciocolata, apoi se lasă la răcit. Untul se mixează cu zahărul pană se spumează, apoi se adaugă peste el sosul răcit de ciocolată si se mixează 2-3 minute pană se obtine o cremă fină.

Asamblarea prăjiturii. Pe un platou drept se pune prima foaie de prăjitură, se intinde uniform o parte din cremă, se acoperă cu cel de-al doi-lea blat si se apasă usor cu varful degetelor. Al doi-lea blat se insiropează cu lichiorul de cafea si peste el se intinde un alt strat de cremă, care se nivelează uniform. Se completează cu cel de-al trei-lea blat, se apasă usor cu varful degetelor să se aseze bine crema intre foi. Peste ultima foaie de blat se intinde restul de cremă, se niveleaza cu o spatulă si se decorează după imaginatia fiecăruia. Prăjitura se dă la rece circa 2-3 ore, apoi se poate portiona.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!