Lebăr de casă, un deliciu de incercat

7978

Ingrediente : 1 kilogram de ficat de porc, 1 kilogram de carne de porc grasă,  500g  slănină(optional), 1-2 cepe mari, intestine de porc de grăsime medie, sare si piper negru  măcinat, condimente (foi de dafin și cimbru)

Mod de preparare. Ficatul de porc se taie în bucăți potrivite și se spală în mai multe ape, pana iese tot  sângele iar ficatul devine albicios. Carnea de porc se spală sub un jet de apă rece și se fierbe în apă circa 1 ora. Când carnea este fiartă, se adaugă ficatul și se mai lasă pe foc pentru aproximativ 10-15 minute, nu mai mult fiindcă ficatul se întărește prea rau.

Dupa ce au fiert  carnea și ficatul se scot cu ajutorul unei spumiere, si se lasă să se răcească, apoi se dau prin mașina de carne impreuna cu ceapa calita. Se trec prin masina , de două ori, pana se obtine o pastă fină (la fel se procedeaza și cu slănina, dacă folosiți).

Se condimentează compoziția cu sare , piper și cimbru, după preferințe,se amesteca bine  după care se ia aceasta compozitie si se umple intestinul curățat și spălat bine în prealabil. Se leaga la capat bine cu o ata sa nu iasa umplutura. Se pune lebarul umplut la fiert în zeama în care au fiert carnea și ficatul. Se fierbe la foc mic pentru aproximariv 30 de minute, apoi se oprește focul și se lasă să se răcească în zeama în care a fiert. Se scoate din apa lebarul cand este rece, se lasă să se scurgă și se presează ușor cu o greutate. Se poate afuma sau se poate consuma și așa, tăiat felii .

Va dorim pofta buna si spor la gatit .