Dulceață de Afine – Rețeta Tradițională Pas cu Pas

3015

Bun venit în bucătăria noastră unde vom descoperi împreună cum se face dulceața de afine, o delicatesă cu gust bun și aromă de senzatie.

Rețeta pe care o vom parcurge împreună este una tradițională, transmisă din generație în generație și perfectată în timp pentru a oferi cea mai bună și autentică dulceață de afine.

Ingrediente

CantitateIngredient
500 gAfine
250 gZahăr
jumătateZeamă de lămâie
100 mlApă
Ingrediente dulceata de afine

Mod de preparare

  1. Afinele se spală sub jet de apă și se pun într-un bol.
  2. Peste afine se adaugă zahărul, zeama de lămâie și apa. Se amestecă ușor cu o spatulă din lemn.
  3. Compoziția se pune într-o oală de 300 g cu fundul gros și se pune la fiert la foc mic. Se amestecă cu ajutorul unei spatule din lemn din când în când să nu se lipească.
  4. Se lasă la fiert pentru circa 40 de minute. În timpul fierberii, spuma formată la suprafață se înlătură cu ajutorul unei spumiere.
  5. Între timp, se sterilizează borcanele de 250 g.
  6. După ce se obține consistența dorită la dulceață, se oprește focul și se lasă deoparte circa 10 minute.
  7. Borcanele se pun pe o tavă metalică și când dulceața este încă fierbinte, se pune în borcane. Se capsează strâns, se întorc cu capacul în jos și se lasă să se răcească, apoi pot fi depozitate în cămară.
mod de preparare dulceata de afine

Mici secrete:

  • Asigurați-vă că afinele sunt proaspete și nu prezintă semne de mucegai sau deteriorare.
  • Încercați să folosiți un zahăr de bună calitate pentru o dulceață cu un gust mai bun.
  • Consistența finală a dulceții depinde de gustul personal. Dacă preferați o dulceață mai lichidă, puteți reduce timpul de fierbere.
ingrediente dulceata de afine

Întrebări Frecvente

1. Cum se face dulceața de afine?

Pentru a face dulceață de afine, aveți nevoie de afine, zahăr, zeamă de lămâie și apă. Aceste ingrediente se combină și se fierb împreună pentru a crea o dulceața de afine dorita.

2. Cât timp se fierbe dulceața de afine?

Timpul de fierbere al dulceții de afine variază în funcție de cât de grosă sau lichidă doriți ca aceasta să fie. În rețeta noastră, recomandăm fierberea timp de aproximativ 40 de minute.

3. Cât timp se păstrează dulceața de afine?

Dulceața de afine, dacă este preparată și depozitată corespunzător în borcane sterilizate și sigilate, poate fi păstrată timp de un an în cămară. Odată deschis, un borcan de dulceață ar trebui să fie consumat în termen de 2-3 săptămâni și păstrat în frigider.

4. Cum pot să verific dacă dulceața de afine este gata?

Un mod ușor de a verifica dacă dulceața de afine este gata este testul “picăturii reci”. Puneți o picătură de dulceață pe o farfurie rece. Dacă se întărește rapid și nu curge atunci când înclinați farfuria, dulceața este gata.

5. Pot folosi alt tip de zahăr în rețeta de dulceață de afine?

Da, puteți folosi diferite tipuri de zahăr în funcție de preferințe. Cu toate acestea, este important să rețineți că tipul de zahăr pe care îl folosiți poate afecta culoarea și consistența finală a dulceții. Zahărul alb rafinat va da o culoare mai clară, în timp ce zahărul brut sau brun va da o culoare mai închisă.

dulceata de afine reteta traditionata
cum se prepara dulceata de afine

Sperăm că vă veți bucura de această dulceață de afine preparată cu drag și răbdare. Va invitam sa descoperiti si alte retete de dulceturi de pe blogul nostru!

Vă dorim poftă bună!