Cum se prepară cele mai gustoase si crocante jumări

17619

Ingrediente  : 2 kg slănină de porc cu vinisoare de carne sau fleică cu grăsime (pentru jumări mai slabe si cărnoase), 200 ml apă, o lingurită sare

Mod de preparare :Se curătă slănina de sorici (soriciul este cel care se va prinde si se va lipi primul de fundul vasului) si se taie slănina in cubulete cat mai egale. Intr-un tuci sau o oală cu fundul gros e pune slănina tăiată cu apa si se pune oala la foc. Amestecati des in oală, pană ce apa incepe să fiarbă, să scadă din ce in ce mai mult  si slănina incepe să se topească si să lase untură. Lăsati jumările la foc pană ce sunt frumos rumenite, au acea culoare aurie, plutesc la suprafata grăsimii si sunt suficient  de crocante pe cat va doriti. Dati tuciul sau oala deoparte, scoateti jumările intr-o strecurătoare cu ajutorul unei spumiere, apoi lăsati-le la scurs. Sărati jumările doar inainte de servire, dacă le sărati imediat cum le luati de pe foc se vor inmuia. Se păstrează in frigider sau in cămară la rece, acoperite.   

Jumările pot fi servite  la micul dejun, traditional cu ceapă si branză,  sau folosite la prepararea diferitelor mancăruri. 

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!