Cum se face corect frisca perfecta?

8949

Ingrediente: Un litru de smantana lichida pentru frisca cu minim 30% grasime, 50 g zahar pudra, putina vanilie(miez de pastaie ,extract sau zahar vanilat)

Mod de preparare . Inainte de a ne apuca trebuie sa stim ca smantana pentru frisca trebuie sa fie racita bine inainte de batere, trebuie tinuta la frigider macar 3-4 ore ianinte de utilizare. Daca smantana este calda frisca se taie si nu mai poate fi reparata. Smantana racita se toarna intr-un castron adanc cu peretii inalti . Daca folositi castroane metalice este recomandat  sa fie racite in prealabil la congelator inainte de utilizare.

Cu ajutorul unui mixer se incepe baterea smantanei la viteza mica timp de 5 minute fiindca stropeste. Puteti acoperi bolul cu un stergar de bucatarie sau o punga. La un moment dat frisca incepe sa se lege si creste in volum. Acum puteti mari viteza de batere pana ce frisca devine cremoasa dar nu foarte tare. Este momentul in care se adauga zaharul pudra si vanilia. Niciodata nu folositi zahar tos (cristal) fiindca lasa apa Indicat este zaharul pudra din comert deoarece contine si o mica cantitate de amidon alimentar ce contribuie la legarea smantanii. Se pun cam 2 linguri (aproximativ 40-50 g) la 1 litru de frisca (respectiv 1 lingurita la 200 ml). Dupa ce se adauga zaharul frisca trebuie batuta doar la viteza mica pentru cateva secunde, pana se omogenizeaza zaharul pudra. Frisca se intareste, devine ferma si densa. Daca e batuta cum trebuie ea poate fi pastrata in frigider si  se poate trece la ornarea torturilor si prajiturilor. 

Va dorim pofta buna si spor la gatit!