Cozonac Babka cu nucă si ciocolată

8661

Ingrediente pentru aluat :550g făină albă, 100g zahăr, 2 lingurite drojdie uscată, 1/2 lingurită sare, 3 ouă, 150g unt, 120ml  lapte, coaja rasă de la o portocală, o fiolă esentă de vanilie

Ingrediente pentru umplutură :150g ciocolată amăruie, 150g nuci măcinate, 150g unt, 50g zahăr pudră, 30g cacao   

Mod de preparare: Prepararea aluatului: Intr-un lighean adanc se pune  făina, zahărul, drojdia, sarea, esenta si coaja de portocala. Se adaugă pe rand ouăle, untul topit  si laptele căldut. Se frămantă compozitia pană se obtine un aluat ferm si elastic.  Se frămantă aluatul circa 15-20 de minute, pană se desprinde de pe maini . Se unge la suprafată aluatul cu putin ulei, apoi se acoperă cu o folie alimentară sau un prosop de bucătărie. Se lasă să crească aluatul in loc căldut pană isi dublează volumul. 

Prepararea umpluturii: Intr-o crăticioară se topeste ciocolata si untul, se adaugă zahărul, cacaoa si nucile. Se amestecă pană se topeste ciocolata ,apoi se lasă să se răcească pană  ajunge la termperatura camerei.

Asamblarea cozonacului

Se pregătesc două tăvi pentru cozonac de 24 cm si se ung cu putin unt. Se tapetează cu hartie de copt.

Se ia  jumătate din compozitia de aluat si se intinde pe o suprafată pudrată cu făină, se intinde o foaie de cira 1 cm grosime. Se intinde  jumătate din umplutura de ciocolată peste aluat, si se  lasă  2 cm pe margini liber. Latura stangă se unge cu putină apă, apoi se rulează pe lung, de la dreapta la stanga. Se pune ruloul de aluat intr-o tavă si se dă la congelator pentru circa  10-15 minute. Se scoate ruloul de aluat, se asează pe o suprafată pudrată cu făină si se taie  in jumătate, pe lung. Se lipesc capetele  unul de altul, si se ridică usor o jumătate peste cealaltă, formand o impletitură ca o codita impletită. In impletitură partea tăiată trebuie să vină in sus.

Se repetă procedura si cu cel de-al doi-lea cozonac. Se asează in tava pentru copt si se acoperă tavile cu un prosop de bucătărie, apoi  se lasă cozonacii să crească la temperatura camerei circa o oră jumătate.

Se coc cozonacii in cuptorul incins  la 190˚ timp de 30-35 de minute, apoi se ung cu putină miere si se lasă  la răcorit.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit ! 

Vezi si reteta video de cozonac fara framantare: