Piftie de porc

2411

Ingrediente: 5 litri de apă, 2 picioare de porc (crude sau afumate cu fum natural, sau mixte), 2-3 urechi de porc, 2-3 bucăti de sorici, un ciolan de porc (afumat natural sau crud),  2-3 lingurite cu varf de sare, o lingurită boabe de piper, 10 cătei de usturoi

Mod de preparare

Se curătă de păr piciorele de porc, la fel si urechile de porc, se parlesc la flacara, se pun intr-un bol cu apă rece si se spală bine sau se rad cu cutitul pană raman perfect curate. După clătire se pun intr-un bol cu apă rece si se lasă circa 20- 30 de minute să iasa tot sangele din carne. După 20 de minute se pun la fiert picioarele,urechile,ciolanul si soriciul, intr-o oală de 6 litri cu apă rece, apoi se adaugă sarea ,boabele de piper si jumătate din usturoiul curătat si tocat mărunt. Apa trebuie să acopere cu circa o palmă deasupra, bucătile de carne. Se fierb oasele si carne circa o oră jumătate, si dacă in timpul fierberii scade prea rău apa se mai completează cu apă caldă, nu puneti foarte multă fiindcă nu se va mai inchegă după răcire.   

Picioarele de porc se verifică dacă sunt suficient de fierte intepandu-le cu o furculită. Dacă sunt moi si carnea se desprinde usor de pe oase  inseamnă că sunt gata. Este momentul să se adauge si restul de usturoi si se mai fierbe 2-3 minute. Cu ajutorul unei  spatule perforate se scot picioarele de porc, urechile, ciolanul, soriciul si se lasă circa 10 minute la răcorit, apoi se  dezosează cu mana bucătică cu bucătică  carnea după oase, se portionează totul  in bucăti mari sau mici după dorinta fiecăruia.

Se pune carnea dezosată in diferite vase si forme, apoi se ia o strecurătoare, se pune un tifon in ea si se scurge zeama in care au fiert, peste fiecare vas in care a fost asezată carnea. Zeama trebuie să acopere carnea. Prin strecurare ne asigurăm că nu va trece in piftie nici un os, sau rest de usturoi si piper.

Se lasă la inchegat circa 3-4 ore, sau peste noapte  in loc răcoros, apoi cand este suficient de inchegată se poate consuma direct din vas sau se poate rasturna pe un platou.

Pe fundul vaselor in care inchegati piftia puteti pune si flori facute din rondele de morcov.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!