Brânză de vacă făcută in casă

1826

Instrumente necesare: o oală mare de 5kg pentru a fierbe laptele, o strecurătoare, o formă pentru branză, un  tifon mare pentru a scurge branza de casă.  

Ingrediente :  2 litri de lapte de vacă cat mai gras (din 2 litri de lapte veti obtine 400 gr branză) ,  4-5 lingurite  zeamă de lămaie. 

Mod de preparare: Se pune laptele la fiert si se fierbe pană dă intr-un clocot, amestecand continuu să nu se prindă de oală. După ce se ia de pe foc se adaugă zeama de lămaie (proaspăt stoarsă) si se amestecă bine cu o lingură de lemn.

Dacă doriti, puteti adăuga si putină sare. In cateva minute, după ce ati pus zeama de lămaie veti observa cum se formează cocoloase din lapte, este semn că laptele se branzeste. Se acoperă oala cu un capac si se lasă in loc căldut timp de două ore. După două ore se strecoară amestecul de branză intr-un săculet de tifon pus deasupra unei oale, se strange bine tifonul si se lasă la scurs agătat deasupra unui castron, timp de cateva ore.

Se presează din cand in cand, astfel incat să se elimine toata apa. Dacă aveti forma specială pentru branză se pune amestecul de branză cu tot cu  tifon si se adaugă peste formă o greutate. Se lasă la scurs circa 1 oră. Branza de casă rămane proaspătă si poate fi păstrată in frigider timp de 3-4 zile sau in saramura 2-3 saptamani.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!