Bomboane fondante, facute in casa dupa o reteta veche

1583

Ingrediente:  100gr nuci măcinate mărunt, un kilogram de zahăr alb, 500 ml apă, 4 linguri amidon, 100g unt, 2 linguri cacao, o fiolă cu esentă de rom.

Ingrediente pentru glazura fondanta : 500 g zahăr, 200 ml apă, 100g sirop de glucoză ( sau sirop de porumb) , o lingurită de  cacao , coloranti alimentari 

Alte obiecte necesare :un bol adanc de inox, un termometru de bucătărie

Mod de preparare Prepararea umpluturii. Intr-o oală se pune la foc mic apa cu zahărul, se  amestecă cu o spatulă,  pană cand se face un sirop (aproximativ 20-25 minute, dacă este legat si nu curge este gata). Se pun nucile pisate si se lasă circa 5 minute să se caramelizeze putin. Se adaugă untul topit se pune amidonul si se amestecă bine ingredientele.  Se adaugă cacao si esenta de rom după gust.

Compozitia se lasă la răcit ca să se intărească. Cu mainile muiate in apă sau cu o lingură, se modelează bomboanele si pun pe o tava, preferabil pe o sită deasă prin care sa permită, să se scurgă surplusul de glazură.

Prepararea glazurii . Bolul de inox se pune in congelator să fie cat mai rece. Intr-o oală punem la fiert zahărul, glucoza si apa. Se pun la fiert  la foc mic si se lasă să fiarbă, fără să se amestece in oală, pană se ingroasă siropul. Dacă se adună spumă la suprafata siropului,  aceasta se ia cu o spumieră. Se măsoara temperatura din oală, aceasta  trebuie să aibă cam 112 °C. Compozitia fiartă se transferă in bolul tinut la congelator , se asteaptă să ajungă la temperatura de 70˚C si se mixează pană  compozitia se albeste si devine consistentă. Dacă doriti să o colorati, inainte de mixare se adaugă colorantul alimentar sau cacaoa in functie de ce culoare doriti să obtineti.

Pentru diversitate se pot face bomboane fondante cu aromă de cappuccino (se adauga in compozitie praf de cappuccino), cafea (in locul celor 2 linguri de apă se pun 2 linguri de cafea tare).  Pentru glazurile colorate se poate folosi colorant natural din sirop de afine, zmeură, brad si se repetă procedura de trecere a bomboanelor prin ea pană se obtine consitenta dorită. Vă dorim poftă bună si spor la gătit!