Piure cremos de cartofi

4211

Ingrediente: 1 kg de cartofi albi, 1 lingurita de sare pentru fiert,  180 g unt cu 82% grasime, 150 ml lapte fierbinte, un varf de sare

Mod de preparare: Cartofii se spala , se curata de coaja, dupa care se taie in cubulete mari. Cartofii curatati si taiati se spala sub jet de apa rece si se pun la fiert intr-o cratita incapatoare.

Se adauga in apa o lingurita de sare si se lasa cratita la fiert la foc mediu,. Cartofii se fierb pana  intra usor furculita in ei. Cartofii fierti se scurg de apa si se pun intr-o tava de cuptor pe care o dam circa 5 minute la cuptorul incins la 180°. Prin acest procedeu se evapora din apa ramasa in ei iar cartofii vor absorbi mai bine untul si laptele pe care il vom adauga. Dupa 5 minute se scot cartofii si se pun intr-un bol incapator sau in oala in care au fiert. Cartofii pentru piure nu se zdrobesc niciodata cu mixerul fiindca vor deveni cleiosi. Pentru a ii zdrobi se foloseste aparatul pentru pasat cartofii. Cartofii trebuie zdrobiti foarte bine, sa nu lasati bucatele mari de cartofi prin piure.

Dupa ce i-am zdrobit bine se adauga untul rece taiat cubulete , se amesteca bine cu o lingura de lemn si in fir subtire se toarna laptele fierbinte. Se bate piureul cu un tel, se potriveste cu sare si se bate 2-3 minute  pana devine cremos si fin.

Va dorim pofta buna si spor la gatit!

Va invitam sa urmariti mai jos reteta video de ficatei cu piure :

Va invitam sa urmariti si reteta video de chiftelute cu piure: