Zacusca de Ghebe – Deliciul Toamnei

6338
reteta zacusca de ghebe
reteta zacusca de ghebe

Salutare dragii mei, pentru că toamna se apropie cu pași repezi, astăzi vom găti o delicioasă zacuscă de ghebe ca la mama acasă. Zacusca de ghebe este o rețetă tradițională românească, apreciată pentru gustul său unic și textura sa bogată. Această rețetă combină ghebele, ciupercile toamnei, cu ardei, ceapă și roșii pentru a crea o zacusca delicioasă și sățioasă.

În continuare, vom descoperi o variantă proprie a acestei rețete, cu un ingredient care îi dă o notă specială.

Ingrediente:

IngredientCantitate
Ghebe4 kg
Ceapă1-1,5 kg
Ardei capia sau gogoșari copți2 kg
Suc de roșii sau bulion1,2l sau 600gr
Piper boabeDupă gust
SareDupă gust
Foi de dafin2-3 foi sau după gust
Uleijumătate de litru (500ml)

Mod de Preparare:

  1. Curățarea Ghebelor: Îndepărtați partea inferioară ghebelor (a cuibului) și spălați-le în mai multe ape până se îndepărtează nisipul și pământul iar acestea rămân curate.
  2. Fierberea Ghebelor: Puneți ghebele la fiert într-o oală în care se adaugă apă cu sare, îndepărtând spuma care se formează ulterior. Clătiți sub jet de apă și lăsați la scurs.
  3. Pregătirea Cepei: Tocați ceapa și căliți-o ușor în ulei încins. Adăugați apă fierbinte și lăsați să fiarbă.
  4. Adăugarea Ardeilor: Adăugați ardeii copți tăiați fâșii și lăsați să fiarbă până scade și începe să iasă uleiul la suprafață.
  5. Combinarea Ingredientelor: Adăugați ghebele tocate, sucul de roșii, piperul și foile de dafin. Continuați fierberea amestecând mereu.
  6. Finalizarea: Zacusca este gata când uleiul iese la suprafață. Puneți în borcane cu capac, fierbinte, și acoperiți bine în pături până se răcesc.

Mici sfaturi pentru o zacuscă de ghebe perfectă

  • Pentru un gust mai intens, puteți adăuga un ingredient, cum ar fi o iarbă aromată preferată.
  • Asigurați-vă că ghebele sunt bine spălate pentru a îndepărta orice impurități.
  • Zacusca se poate păstra în borcane sterilizate pentru mai multe luni.

Concluzie

Această rețetă de zacusca de ghebe este perfectă pentru a fi savurată cu pâine proaspătă, ca aperitiv sau chiar ca o garnitură. Cu ingredientele sale bogate și gustul său unic, este o alegere excelentă pentru a vă delecta în zilele reci de iarnă sau zilele mohorâte de toamnă. De asemenea, este potrivită ca sursă de proteină în zilele de post. Bucurați-vă de prepararea și degustarea acestei delicatese tradiționale românești!

Vă urăm poftă bună și spor la gătit!