Vișinată de casă după reteta bunicului

274

Ingrediente : doua kilograme de vișine cu tot cu samburi,  doi litrii de alcool dublu rafinat de 96 de grade, doua kilograme de zahăr, doi litri de apă 

Mod de preparare. Vișinele se spală, li se inlatura codițele și se lasă la scurs intr-o sita. Se lasă la scurs intregi cu tot cu sâmburi. Intr-un vas de sticla,sau o damigeana se  amestecă 2 kg de vișine cu 2 l alcool de 96 grade și se lasă la macerat circa o saptamână in loc întunecat (în camara sau in pivniță). Gura vasului se acopera cu dop,capac sau se acopera cu un tifon peste care puneti o farfurie. După o săptămână se face un sirop din 2 kg de zahăr si doi litri de apă. Se fierbe siropul pana se dizolva de tot zaharul , apoi se lasa la răcorit si se toarnă peste vișine.

Se agită usor vasul sa se amestece bine cele doua lichide. Damigeana  sau sticla se astupă cu un dop si vișinata se lasă la macerat timp de o luna doua în același loc răcoros și întunecat. Nu se lasă visinata  la fermentat la soare fiindca își  va pierde din aromă și își va schimba și culoarea. Vișinata trebuie sa aiba o culoare  roșie, nu maronie. Dupa o luna de macerat visinata se  decanteaza (strecoara) și se trage în sticle prevazute cu dop. Evitati pastrarea visinatei in sticle din plastic. Pastrata in sticla potrivita visinata poate fi pastrata pana la 2 ani .

Nota: Daca folositi țuică, pălincă sau rachiu gustul și aroma vor fi diferite,la fel si culoarea .