Ceai din Frunze de Gutui: Remediu Natural cu Multiple Beneficii

3451
Ceai De Frunze De Gutui
Ceai De Frunze De Gutui

Ceaiul din frunze de gutui este un remediu naturist adesea trecut cu vederea. Acesta poate aduce numeroase beneficii sănătății și poate fi folosit și în tratamente de înfrumusețare.

În această postare vei descoperi toate aceste aspecte și îți vom oferi câteva trucuri despre cum să prepari corect ceaiul din frunze de gutui.

Ceai De Frunze De Gutui

Frunzele de gutui se recolteaza incepand cu luna iunie si iulie cand frunzele sunt inca tinere,sanatoase si neafectate de daunatori. Evitati sa culegeti acele frunze usor uscate si ingalbenite intrucat isi pierd mult din proprietatile terapeutice.

Nu culegeti frunze din pomii stopiti cu pesticide impotriva daunatorilor.

Dupa ce am cules frunzele de gutui acestea se pun la uscat pe servetele de bucatarie din hartie care vor absorbi umiditatea din frunze si va impedica mucegairea frunzelor in timpul uscarii. Se lasa la uscat timp de 2-3 saptamani intr-un loc racoros. Dupa ce s-au uscat frunzele se maruntesc si se depoziteaza in pungi de hartie.

Frunze De Gutui - Ceaiul De Frunze De Gutui
Frunze De Gutui – Ceaiul De Frunze De Gutui

Cum prepram un ceai din frunze de gutui

Se ia o lingurita din frunzele uscate si maruntite si se pun intr-o cana, 200 ml de apa clocotita. Se acopera cana cu un servetel si se lasa la infuzat timp de 15 minute. Dupa 15 minute se strecoara ceaiul si se poate bea simplu sau indulcit cu putina miere. Este recomandat a se consuma 3 cani de ceai pe zi. Ceaiul are un gust placut si o aroma parfumata.

Beneficiile consumului de ceai de frunze de gutui:

  1. Intrucat contin acizi organici ceaiul din frunzele de gutui poate fi folosit si pentru uz exterior,ca tratament impotriva matretii, pentru hranirea parului si pentru intarirea firului de par. Dupa spalarea si clatirea parului,se mai limpezeste parul o data cu ceai din frunze de gutui.
  2. Ceaiul trateaza hipertensiunea arterial si regleaza glicemia fiind indicat persoanelor care sufera de diabet. O cana de ceai din frunze de gutui consumata zilnic dupa mesele principale ale zilei poate sa regleze usor nivelul glicemiei.Pentru reglarea hipertensiunii intrucat are o actiune vasodilatatoare, creste elasticitatea arterelor, facilitand circulatia sangelui spre inima.
  3. Ceaiul amelioreaza tusea convulsive in raceli si gripe,uneori avand efect calmant si in crizele de astm.
  4. Este un bun adjuvant in calmarea sitemului nervos,avand rol usor sedative.Anumite substante continute de frunze produc un efect relaxant la nivel cerebral,fiind ideal pentru a fi consumat la sfarsitul unei zile obositoare de lucru.Consumat seara poate combate insomnia.
    Este util si in curele de slabire intrucat proprietatile sale antioxidante ofera efecte de detoxifiere si depurative,ajutand astfel la eliminarea toxinelor din organism.

Cum preparam un decoct din frunze de gutui.

Se pune la fiert un litru de apa sic and incepe sa clocoteasca se adauga 4 lingurite cu varf de Frunze maruntite. Se reduce focul si se lasa la fiert timp de 20 de minute. In timpul fierberii apa va scadea in volum si se completeaza din nou cu apa pana la cantitatea initiala.

Decoctul se strecoara si se lasa sa se raceaca pana ajunge la temperatura camerei.

Daca suferiti de tulburari gastrointestinale,cum este diareea puteti consuma doua cesti de decoct pe zi.

Ceai din Frunze de Gutui Contraindicatii

Ceaiul din Frunze de gutui este contraindicat femeilor aflate in perioada de sarcina sau in perioada de alaptare.

Nu se recomanda persoanelor alergice la fructele de gutui.

Ceai Din Frunze De Gutui
Ceai Din Frunze De Gutui

Sfaturi utile:

  1. Alege frunze tinere și sănătoase, evitând cele care par uscate sau îngălbenite.
  2. Asigură-te că frunzele sunt complet uscate înainte de a le mărunți și depozita.
  3. Pentru a savura la maximum ceaiul, servește-l simplu sau îndulcit cu puțină miere.
  4. Pentru un plus de beneficii, poți folosi ceaiul din frunze de gutui și pentru uz extern, cum ar fi clătirea părului.
  5. Ceaiul din frunze de gutui poate fi un ajutor prețios în curele de slăbire, datorită proprietăților sale antioxidante.
  6. Consumat seara, poate combate insomnia și ajută la relaxarea sistemului nervos după o zi grea de muncă.
  7. Nu uita, frunzele de gutui se recoltează începând cu luna iunie și iulie, asigurându-te astfel că vei avea ceai proaspăt pentru tot restul anului!

Descoperirea acestui ceai din frunze de gutui poate deschide o ușă nouă către o viață mai sănătoasă și mai echilibrată. Cu toate acestea, este important să ținem cont de contraindicațiile ce vin odată cu beneficiile sale.

În cele din urmă, frunzele de gutui pot deveni aliatul tău de încredere în călătoria spre o viață mai sănătoasă.