Bunica stie tot, sfaturi utile de ajutor în bucătărie

6011

Astăzi m-am gandit să impărtasesc cu voi cateva trucuri din bucătărie, care să va fie utile in situatiile neplăcute care pot apărea in timpul gătitului.

Cum să îndepărtezi murdăria depusă pe butoanele de la argaz ?

  Ai nevoie de amoniac, bicarbonat de sodiu, putina apa, si o periuta de dinti. Se formeaza o pasta din amoniac si bicarbonat si se freaca butoanele aragazului cu aceasta pasta. Se lasa sa actioneze 10 minute apoi se freaca bine cu periuta, si se clatesc cu apa calda sau daca nu le puteti scoate se sterg cu un burete inmuiat in apa calda. Rezultatele vor fi spectaculoase .

Cum se poate repara o cremă de unt  tăiată ? 

Crema tăiată poate fi reparată foarte usor .Vasul in care a fost preparată crema de unt se pune din nou la bain-marie și se lasă până se încălzește crema și se înmoaie ușor. Crema nu trebuie să stea la bain-marie mai mult de un minut, timp in care se bate cu telul. După ce se ia de pe foc, se mixează cu prima  treaptă de viteză mică  circa 3 minute, apoi se dă o oră la frigider, pentru a se intări .

O cremă care s-a lichefiat (si-a lăsat mult sirop) poate fi întărită, punand in ea doua-trei lingurițe de zahăr praf sau puțină cacao. Metodă este utilă doar în cazul în care crema nu și-a lăsat foarte multă apă.

Cum topim ciocolata ?

Nu topiti niciodată ciocolata direct pe foc, se va prinda de fundul cratitei si va căpăta un gust neplăcut. Atunci cand faceti o glazură,  topiti ciocolata intotdeauna pe baie de aburi, intrucat se topeste treptat si capată o consistentă omogenă perfectă.

Cum păstram orezul intreg la fiert?

Dacă se adaugă în apa de fiert o felie de lămaie, orezul rămâne  alb si întreg .

Care este secretul unei prăjituri bine coapte?

Este bine si se recomandă ca în primele 15 minute după ce băgaţi o prăjitură la cuptor să nu deschideţi uşa cuptorului.

Cum pot fi desărate icrele?

Icrele păstrate în sare se pun într-un tifon şi se ţin în lapte sau în apă rece aproximativ o oră. După o oră se scot, se storc şi se prepară.

Cum poate fi salvată o supă prea sărată? 

In supa se  adaugă un cartof curătat, tăiat in rondele mari. Cartoful va actiona ca un burete si va absorbi toată sarea in exces fără să lase in urmă alte arome. Inainte de a servi supa, se scot bucătile de cartof din ea.

Cum stim cat de fierte sunt ouăle?

Dacă doriti ouă foarte tari, ele se fierb în apă rece timp de 15 minute. Pentru ouă potrivit de tari se fierb circa 7 minute, ouăle cleioase se fierb 6 minute în apă dată în clocot, ouale moi se fierb 5 minute în apă dată în clocot, iar ouăle foarte moi se fierb circa 4 minute în apă dată în clocot.

Cum se curată usor ouăle ?

 Ouăle fierte tari , se curăță perfect dacă înainte de a le curăța se sparg la capul turtit și se tin 2-3 minute în apă rece cu gheată.

Cum se păstrează făina din cereale integrale?

Făina din cereale integrale se păstrează mult mai bine la frigider sau chiar la congelator.

Cum reparăm maioneza tăiată?

Maioneza poate fi reparată prin adăugarea in compozitia tăiată, a catorva picături de zeamă de lămaie si a unui gălbenus fiert. Un alt truc ar fi adăugarea peste maioneza tăiată a două linguri de apă clocotită si mixarea timp de 5 minute la viteză maximă.

Vă dorim spor la gătit!