Untul de casa este inegalabil la gust si usor de facut

2109

Ingrediente :1 litru de smantana integrala grasa cu peste 35%-40% grasime( din 1 litru smantana se obtine in jur de 450g unt), un praf de sare (optional dupa gustul fiecaruia) ,


Alte ustensile : 1 mixer, o strecuratoare, spatula din lemn sau silicon

Mod de preparare . Se recomanda a se folosi o smantana proaspata .Se lasa smantana sa ajunga la temperatura camerei. Se raceste bine si bolul pentru mixer in care vom pune smantana  si se incepe sa se mixeze la viteza medie timp de 10 -15 minute.

La inceput smantana se va transforma in frisca, apoi cu cat se continua mixarea la o vitez amai mare se va intari si se va separa formand untul (care se va prinde de paletele mixerului), in timp ce la baza vasului se va lasa un lichid. Zerul rezultat il puteti folosi la alte retete daca doriti.

Se scoate untul format intr-o strecuratoare si se lasa la scurs. Se preseaza untul cu o spatula, astfel incat sa se elimine tot zerul din el.

Se adauga in untul obtinut sare, daca doriti , se pune untul in folie de aluminiu, cutii de plastic sau borcanele de sticla, si se  pot pastra in frigider pana la o saptamana sau timp de 6 luni la congelator. Daca il puneti in folie de aluminiu trebuie presat cu o greutate, daca il puuneti in borcane sau cutii de plastic trebuie presat bine cu o lingura.

Va dorim pofta buna si spor la gatit!