Sütlaç sau budincă de orez, un deliciu din bucătăria turcească

1873

Ingrediente : 200g orez cu bob rotund, un litru de lapte, 2 gălbenusuri, 250g zahăr, 3 linguri (cu varf) amidon, 2 plicuri zahăr vanilat (sau un baton de vanilie), 50 ml apă de trandafiri
Alte necesare: o tava mare adanca, 6 forme ceramice  rezistente la cuptor, scortisoară (optional) 

Mod de preparare. Intr-o oală adancă se pune  orezul la fiert .  La cantitatea de orez mentionată se pune cam 400 ml apa rece. Se fierbe orezul conform instructiunilor de pe pachet. Orezul trebuie să fie bine fiert fiindcă nu va mai fierbe cand este pus la cuptor. 

Se  porneste cuptorul la 170 ˚ sa fie incalzit . Separat intr-o altă  oală se pune la fiert la foc mic pe rand laptele, zahărul vanilat, zahărul normal, gălbenusurile bătute adăugate in fir subtire si se amestecă bine. Se lasă la fiert si cand  dă in clocot  compozitia se pune usor si orezul. Intr-un castron se amestecă amidonul cu putină apă si se toarnă in oală peste orez. Se lasă să fiarbă la foc mediu pană se ingroasă putin compozitia, amestecand in continuu să nu se lipească. 

Cand e gata, se ia de pe foc se adaugă apa de trandafiri, se amestecă bine, si se toarnă compozitia in formele puse in tavă. In tavă se toarnă apă pană se umple tava pană la jumătate. Se dă tava la cuptor circa 15 minute sau pană incep să prindă o crusta maronie la suprafată.

Aveti grija să le verificati mereu, pană prind crustă, fiindcă se pot arde de tot. Se scot din cuptor si se lasă să se răcească. Se pot servi calde sau reci. După preferintă puteti presară  si scortisoară.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!