Ecler Lebădă cu umplutură de vanilie si friscă

3549

Ingrediente pentru aluat :250 ml apă, sau 125 ml lapte  si 125 ml apă, 150 g unt, 165 g  făină, 4 ouă mari, un varf de cutit  de sare, o lingură rasă cu zahăr

Ingrediente pentru crema de vanilie  :un litru de lapte, 200 gr zahăr, 2 gălbenuşuri, 10 linguri amidon, 100 gr  unt, o fiola esenţă de vanilie, 2 pliculete zahăr vanilat, un praf de sare, 150 ml friscă lichidă

Mod de preparare pentru cojile de eclere
Intr-o cratită se pune la fiert  pe foc mic apa cu sarea,  zahărul, laptele şi untul . Se amestecă până se  topeste untul şi compozitia începe să clocotească.   

Se cerne in compozitie  făina sis e amesteca repede cu un tel pentru a nu se forma cocoloaşe. Se amestecă compozitia până când se leagă aluatul şi se desprinde de pe pereţii vasului.

Se lasă aluatul să se răcorească şi se  toarnă in fir subtire câte puţin cele patru ouă bătute in prealabil. După fiecare adăugare se mixează bine compozitia până se obţine o pastă fină şi lucioasă.

Se tapetează cu hartie de copt o tavă si cu ajutorul unui pos sau a unei linguri  se toarnă cojile de ecler. Se lasă spațiu mult între ele pentru că vor crește foarte mult in timpul coacerii. Se coc în cuptorul preîncălzit la 200˚ pentru circa 15 minute. Pentru a forma gatul lebedelor se foloseste un poş cu un dui care lasă dungi, si se desenează forme cu cifra 2 cu un mic moţ in varf.

In timpul coacerii nu se deschide ușa cuptorului fiindcă cojile se vor lăsa. După ce s-au copt se răstoarnă intr-un cosulet si se lasă la răcit.

Pregătirea cremei : Se pune laptele rece intr-o oală. Peste el se adaugă zahărul , amidonul , zahărul vanilat , un praf de sare şi apoi cele două gălbenuşuri (batute cu telul). Se omogenizează bine ingredientele si se pune la fiert amestecul pe foc mic, amestecându-se continuu pentru a împiedica lipirea cremei. După ce crema se îngroaşă , se lasă să se răcească. Separat se mixează untul pană se spumează , apoi se adaugă treptat peste el crema răcită si esenta de vanilie si se mixează bine 

Mod de asamblare a eclerelor lebede:

Se taie cojile de-a lungul, în două părţi cu un cuţit cu zimţat.  Partea de deasupra se taie iar în două pentru a forma  aripile şi partea de dedesupt se lasă intreagă aceasta este baza eclerului.

Se pune crema intr-un poş, se umple  toată suprafaţa bazei, peste se înfig cele două jumătăţi de coji aripi şi gâtul se împinge uşor în cremă, până s-a înfipt sa ţine gâtul fix. Se aseaza una langă alta pe un platou, se pune putna friscă deasupra si se pudreaza cu zahăr pudră .


Vă dorim poftă bună si spor la gătit!