Sărmăluţe din carne de curcan

1934

Ingrediente pentru aproximativ 70 de sarmale 

1kg carne tocată de curcan, 100g de orez, două cepe, o legătură de mărar sau pătrunjel verde, 4 linguri de bulion, ½ de cutie de roşii pasate, 2 linguri de ulei, 500 ml de apă fiartă, 250 gr de slănină afumată, sare, piper, boia de ardei după gust,  foi de  vita de vie sau foi de varza , 2 -3 frunze de dafin 

Mod de preparare

Dacă folositi  frunze de vită de vie proaspete sau frunze de varza proaspete, aceste trebuiesc opărite în prealabil în apă cu sare, tăiaţi nervurile mai groase, apoi lăsati-le la răcit. Se dă prin masina de tocat 150g de slănină afumată. Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, după care se pune la călit în puţin ulei, la foc mic. Se adaugă orezul ţinut în prealabil câteva minute în apă rece și o lingură de bulion. Se lasă la foc mic 2 minute, si se amestecă cu o lingură din lemn. Intr-un bol se amestecă carnea tocată cu slănina afumată tocată mărunt, ceapa călita cu orez, mărarul tocat mărunt, piperul, sarea şi restul de bulion. Se omogenizeaza bine toate ingredientele. Intr-o oală adancă sau un tuci se pun 2 linguri de ulei, se toacă cateva frunze de varză, se pune restul de slănină afumată tocată cubulete, foile de dafin si rosiile pasate.

Impăturiti sarmalele punand cate o linguriţă de compoziţie pe fiecare frunză de varza, răsuciţi sarmalele cu capetele în interior să nu se desfacă şi aşezaţi-le circular cratită.

Deasupra ultimului strat de sarmale puneţi un strat de varză tocată mărunt şi o lingură de bulion. După ce ati umplut cratita cu sarmale se toarnă peste ele apă fierbinte, apa nu trebuie să depăşească sarmalele, trebuie să fie cu un deget mai jos decât nivelul lor. Se fierb la foc mediu acoperite cu un capac sau o farfurie pentru circa 35-40 de minute până ce apa a scăzut cam la jumătate (intre timp se mai umplu cu apă caldă de 2-3 ori, să nu se ardă). Sarmalele se servesc calde, cu mămăligă, smântână sau iaurt.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!