Ruladă „Ochi de păun”

2492

Ingrediente pentru 3 foi de aluat  :500 g făină, 150 g margarină sau unt, 30 g drojdie proaspătă, 150 ml lapte căldut, 3 gălbenusuri, coaja rasă de la o lămaie

Ingrediente pentru umplutură  :3 albusuri, 100 g zahăr pudră, 250 g nuci măcinate, 300 g visine , un borcan gem de caise sau gem de prune  pentru uns foile, 5 linguri de  zahăr pudră pentru presărat deasupra, o lingurită esentă de vanilie  

Mod de preparare

 Prepararea aluatului. Se prepară o maia dintr- o lingurită de zahăr amestecată cu drojdie, putin lapte căldut si o lingură de făină. Se amestecă bine si se lasă amestecul la dospit circa 10 minute. Se cerne  făina intr-un bol adanc, se adaugă maiaua, coaja rasă de lămaie, margarina moale la temperatura camerei, gălbenusurile, laptele căldut si se frămantă bine aluatul pentru circa 10-15minute. Aluatul obtinut se lasă la dospit pentru 30 de minute, apoi se imparte in trei părti egale.

Prepararea umpluturii. Se mixează albusurile cu un praf de sare pană se spumează si isi dublează volumul, apoi se adaugă treptat zahărul pudră si nucile măcinate si se omogenizează bine cu o spatulă toate ingredientele.  Se imparte umplutura in trei părti egale. Separat se scot samburii visinelor si se lasă la scurs intr-o sită, apoi se pune putin zahăr peste ele si se stropesc cu esenta de vanilie.

Asamblarea prăjiturii

Se intind trei foi egale de lungimea tăvii in care urmează să le coaceti. Fiecare foaie intinsa va fi unsă cu gem si pe lateralele tuturor foilor se asează una langă alta in sir  visinele dulci.

Se rulează ambele capete spre interior, lăsand foarte putin spatiu pentru umplutura de nuci.

Se tapetează cu hartie de copt o tavă (puteti folosi si tava de la aragaz) si se asează ruladele in tavă la o distanta mică una fată de alta. După ce se asează ruladele  in tava de copt, se ung cu gălbenus de ou si deasupra fiecărei rulade se pune umplutura .

Se dau la copt pentru circa 35-40 de minute in cuptorul incins la 180˚, pană se rumenesc frumos la suprafată. După ce se scot din cuptor se  acoperă tava cu un prosop si se lasă să se răcească. Le puteti lăsa acoperite si peste noapte. Apoi se pot pudra cu zahăr pudră si portiona.

     Vă dorim poftă bună si spor la gătit!