Rosii si struguri in saramura, un deliciu pentru iarna

2474

Ingrediente:   2-3 kilograme de rosii, apa, o jumatate de kg sare pentru muraturi, zema de la 2 lamai, 3-4 chiorchini de struguri albi, 2-3 cepe, 1 capatana de usturoi, marar uscat cu seminte, borcane de 3 litri

Mod de preparare Alegeti rosiile rotunde, santoase ,nelovite, la fel si ciorchinii de struguri. Se spala rosiile si strugurii sub jet de apa si se cresteaza rosiie usor cu un cutit la  unul dintre capete, pentru ca saramura sa poata patrunde in interiorul lor, iar ele sa isi pastreze forma si culoarea. Se curata ceapa si se taie in rondele, usturoiul se curata si se pastreaza cateii de usturoi intregi. Se aseaza pe fundul unui borcan de 3 litri, marar uscat, catei de usturoi, ceapa si  cu grija punem rosiile si strugurii   fara sa ii indesam. Se fierbe apa cu sarea pana da in clocot. 

Se aseaza borcanele (sterilizate in prealabil impreuna cu capacele) pe o tava metalica si se umplu cu saramura. Se mai lasa loc de circa 2 degete si se pune peste zeama de lamaie care va ajuta rosiile si strugurii sa isi pastreze culoarea, se mai completeaza cu saramura, apoi se capseaza strans  borcanele si se lasa la racit. Dupa ce sunt  racite  se depoziteaza in camara la loc racoros.