Prăjitură Televizor, un desert rapid, inspirat din copilărie

3354

Ingrediente pentru 2 blaturi de cacao :5 ouă, 120g margarină, 120g zahăr, 250g făină, 150ml lapte, 50g cacao neagră, o fiolă esenţă de rom, un pliculeţ praf de copt

Ingrediente pentru blatul de pandişpan :4 ouă, 8 linguri cu făină, 8 linguri cu zahăr, un plic praf de copt, coaja rasă de la o lămaie

Ingrediente pentru cremă: 250ml lapte, 200 g zahăr, 3 linguri cu amidon (sau făină), 250g margarină pentru cremă, o fiolă esentă de vanilie, zeama si coaja de la o lămâie

Mod de preparare .Prepararea  blaturilor de cacao: Se separă ouăle, albusurile de gălbenusuri. Albuşurile se bat spumă cu zahărul. Gălbenuşurile se amestecă cu margarina, se adaugă cacaoa, esenţa de rom, laptele, făina cernută amestecată cu praful de copt şi peste acest amestec se pune spuma de albuşuri. Se omogenizează foarte bine ingredientele, se împarte compoziţia în două parti egale şi se dau la  copt blaturile într-o tavă cu dimensiunea 25/35 cm tapetată cu hârtie de copt,  pentru aproximativ 20-25 de minute (se face testul scobitorii ). După ce sunt coapte se  lasă blaturile la răcit.

Prepararea blatului de pandişpan: Se separă ouăle, albusurile de gălbenusuri. Albuşurile se bat spumă cu zahărul, se adaugă pe rând gălbenuşurile, făina cernută amestecată cu praful de copt, coaja de lămâie şi se omogenizează foarte bine ingredientele. Compozitia obtinută se toarnă într-o tavă cu dimensiunea 25/35 cm tapetată cu hârtie de copt,  pentru aproximativ 20-25 de minute (se face testul scobitorii ). După ce este copt se  lasă blatul la răcit.

Prepararea cremei: Se pune la foc mic intr-o crăticioară laptele cu zahărul. Amidonul se amestecă puţină cu apă rece, si când laptele începe să fiarbă se adaugă în fir subţire şi se amestecă continuu pînă ce crema capătă consistenţă. Se ia oala de pe foc si se dă puţin la răcit, apoi se încorporează margarina, esenţa de vanilie şi zeama si coaja de lămâie. Se dă crema la rece până se întăreşte şi nu mai curge .

Asamblarea prăjturii: Intr-o tavă se pune blatul de cacao, se adaugă peste jumătate din cremă, peste cremă se adaugă blatul de pandişpan, peste el se nivelează restul de cremă si se adaugă blatul de cacao. Se presează prăjitura cu varful degetelor, se acoperă o cu folie de plastic şi se dă la rece până a doua zi când se poate tăia .

Ultimul blat de cacao poate fi pudrat cu zahăr vanilat sau se poate turna o glazură de ciocolată, după dorinta fiecăruia.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!